Muncă neremunerată in folosul comunității

11 декабря 2020 30

Buna ziua. Am fost condamnat la 240 ore de muncă neremunerată condus în stare de ebrietate. Nu am casă în MD, nu locuiesc în MD de 19 ani. Care este termenul de prescripție și care sunt pericolele daca nu mă prezint? Permisul pe care l-au ridicat autoritățile moldovenești este emis de autoritățile elene. Cum să-l recuperez? Mulțumesc anticipat.

Jurist comments 1

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna dl. Alexandru, dă să ne uităm ce spune Codul penal Articolul 60. Prescripţia tragerii la răspundere penală
(1) Persoana se liberează de răspundere penală dacă din ziua săvîrşirii infracţiunii au expirat următoarele termene:
... mai detaliat a) 2 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni uşoare;
b) 5 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni mai puţin grave;
c) 15 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni grave;
d) 20 de ani de la săvîrşirea unei infracţiuni deosebit de grave;
e) 25 de ani de la săvîrşirea unei infracţiuni excepţional de grave.
(2) Prescripţia curge din ziua săvîrşirii infracţiunii şi pînă la data rămînerii definitive a hotărîrii instanţei de judecată.
(3) În cazul săvîrşirii de către persoană a unei noi infracţiuni, prescripţia se calculează pentru fiecare infracţiune separat.
(4) Prescripţia se va întrerupe dacă, pînă la expirarea termenelor prevăzute la alin.(1), persoana va săvîrşi o infracţiune pentru care, conform prezentului cod, poate fi aplicată pedeapsa cu închisoare pe un termen mai mare de 2 ani. Calcularea prescripţiei în acest caz începe din momentul săvîrşirii unei infracţiuni noi.
(5) Curgerea prescripţiei se suspendă dacă persoana care a săvîrşit infracţiunea se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată. În aceste cazuri, curgerea prescripţiei se reia din momentul reţinerii persoanei sau din momentul autodenunţării. Însă persoana nu poate fi trasă la răspundere penală dacă de la data săvîrşirii infracţiunii au trecut 25 de ani şi prescripţia nu a fost întreruptă prin săvîrşirea unei noi infracţiuni.
(6) Aplicarea prescripţiei faţă de persoana care a săvîrşit o infracţiune excepţional de gravă se decide de către instanţa de judecată. Dacă instanţa nu va găsi posibilă aplicarea prescripţiei şi liberarea de răspundere penală, detenţiunea pe viaţă se va înlocui cu închisoare pe 30 de ani.
(7) Termenele prescripţiei de tragere la răspundere penală se reduc pe jumătate pentru persoanele care la data săvîrşirii infracţiunii erau minori.
(8) Prescripţia nu se aplică persoanelor care au săvîrşit infracţiuni contra păcii şi securităţii omenirii, infracţiuni de război, infracţiuni de tortură, tratament inuman sau degradant sau alte infracţiuni prevăzute de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, indiferent de data la care au fost săvîrşite. Așa dar, DVS ați săvîrșit o infrațiune ușoară, temenul de prescripție e 2 ani. În acet timp DVS trebue să vă prezentați la locul de trai, la primărie, unde o să ispășiți pedeapsa, o să fiți controlat de un executor obligatori. După ispășirea pedepsei, trebue să vă prezentați la Comisia leată cu alcogoliz și narcologie, să treciți niște cursuri și după aceia o să vă recuperați permisul. În caz dacă timp de 2 ani n-o să executați pedeapsa, după expirare termenul de prescripție, procurorul trebue să emită o ordonanță de clasare cauzei în legătură cu expirarea termenul de prescripție și nuștiu dacă o să puteți să rîdicați permisul, succese.

15 декабря 2020