Partajarea averii

15 сентября 2020 111

Salut! Locuiesc in casa parintilor mei pe care acestia au construit-o impreuna, Mai tarziu ei au divortat, iar casa e inscrisa pe numele tatalui meu, Dupa multi ani, mama s-a recasatorit si impreuna cu al doile sot au construit niste anexe la casa. Acum sotul ei vrea sa divorteze, iar mama nu vrea. Sotul ei cere partajarea averii. Are el vreun drept sa pretinda la ceva, casa fiind a tatalui meu biologic, din punct de vedere al documentelor? Multumesc.

Jurist comments 4

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Экономическое право
  • Гражданское право
  • Право недвижимости

Buna ziua Victor,

Codul familiei prevede un termen de 3 ani pentru partajarea averii comune a soților. Din datele speței înțeleg că a trecut mai mult timp din momentul divorțului. Respectiv dacă casa a rămas în proprietatea tatălui Dvs. se prezumă că fosta soție nu a avut pretenție cu privire la... mai detaliat partaj și tacit a acceptat acest lucru. Respectiv nimeni deja nu poate pretinde la proprietatea tatălui Dvs.

15 сентября 2020

Multumesc,dar copii au ceva drepturi?Daca tatal moare?eu sint unicul la parinti.

15 сентября 2020
  • Юрисконсульт
  • Экономическое право
  • Гражданское право
  • Право недвижимости

Da, conform prevederilor Codului Civil

15 сентября 2020
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bine ai venit pe yAvo!
***
Este foarte important sa determinati daca acea casă a fost dobândită inițial de parinții dvs, în timpul căsătoriei lor, sau casa a fost dobândită până la căsătoria părinților dvs, de către tatăl dvs personal?

1. Dacă acea casă a fost dobândită în timpul căsătoriei părinților dvs -... mai detaliat ea se consideră un bun comun, deci un bun care aparține inclusiv și mamei dvs, chiar dacă la cadastru este înregistrat ca proprietar doar tatăl dvs. În acest caz, așadar, soțul actual al mamei dvs. nu deține careva drepturi comune cu mama dvs. asupra casei, ÎNSĂ, în temeiul art. 23 din Codul Familiei: „Bunurile ce aparţin fiecăruia dintre soţi pot fi recunoscute de instanţa judecătorească proprietate în devălmăşie a acestora dacă se va stabili că, în timpul căsătoriei, din contul mijloacelor comune ale soţilor sau al mijloacelor unuia dintre soţi ori în urma muncii numai a unuia dintre soţi, valoarea acestor bunuri a sporit simţitor (reparaţie capitală, reconstrucţie, reutilare, reamenajare etc.)”. Respectiv, dacă în urma construcției anexelor la casă, valoarea acesteia a sporit simțitor, soțul mamei dvs ar putea solicita instanței de judecată să fie recunoscută casa ce aparține mamei dvs, ca fiind proprietate comună a mamie dvs și a soțului acesteia. În rezultat, dacă instanța va accepta această solicitare, ulterior, soțul va putea cere partajarea casei. Deci, soțul nu poate cere partajarea casei, fără ca aceasta să fie recunoscută de către instanța de judecată ca fiind bun proprietate comună în devălmășie.

2. Dacă acea casă a fost dobândită de către tatăl dvs, până la încheierea căsătoriei cu mama dvs, atunci mama dvs nu are careva drepturi asupra acelei case. Din acest motiv, nici nu se poate pune problema partajării acestui bun între mama dvs (neproprietar al casei), și soțul acesteia. Soțul ar putea cere, în acest caz, doar o despăgubire pentru construcțiile ridicate pe terenul altuia, conform Codului Civil (accesiunea imobiliară artificială). Însă, aceste pretenții, în cazul discutat, trebuie formulate față de tatăl dvs sub formă de despăgubiri pentru cheltuielile la construcție, nu față de mama dvs sub formă de partaj.

16 сентября 2020