Pastrarea locului de munca

1 июля 2019 58

Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este situatia mamicilor care se afla in concediul pentru ingrijirea copilului in timp ce firma in care au activat oficial isi schimba denumirea si proprietarul? Se pastreaza locul de munca?

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Параюрист
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные правонарушения

Salutare

Conform lit. b, f, alin. 1, art. 86, Codul Muncii:

Articolul 86. Concedierea
(1) Concedierea – desfacerea din iniţiativa angajatorului a contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum şi a celui pe durată determinată – se admite pentru următoarele... mai detaliat motive:
...
b) lichidarea unităţii sau încetarea activităţii angajatorului persoană fizică;
f) schimbarea proprietarului unităţii (în privinţa conducătorului unităţii, a adjuncţilor săi, a contabilului-şef);
...

Deci, contractul de muncă în cazul Dvs. poate fi desfăcut doar în cazul în care a avut loc de fapt lichidarea unităţii în care aţi activat anterior şi/sau, ocupaţi funcţia de conducător al unităţii, adjunct sau contabil-şef, cu toate acestea, nu puteţi fi concediată în perioada aflării în concediul pentru îngrijirea copilului (cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii), conform articolului sus-menţional, alin. 2:

(2) Nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii.

Servus

2 июля 2019