Pensia alimentara

26 февраля 2021 56

Buna ziua! Tatal copilului meu de 6 ani in temeiul hotararii de judecata achita, pensie alimentara, care este calculata in dependenta de minimul de existenta statistica stabilit pentru fiecare an cu recalcul in functie de varsta copilului. In prezent, marimea pensiei este 850 lei, dar la atingerea de catre copil a varstei de 7 ani, aceasta va constitui 1.122 lei (conform datelor BNS). Vreau sa stiu daca tatal copilului poate sa schimbe suma pensiei alimentare pe viitor, daca demonstreaza ca are un alt copil din alta casatorie? Cum se va calcula pensia in acest caz? Multumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
Nicolae Ilco (Calin)
  • Параюрист
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные правонарушения

Salutare

Modificarea cuantumului pensiei de întreţinere stabilite de instanţa judecătorească sau scutirea de plata acesteia, se înfăptuiește conform articolului 110, Codul Familiei:

Articolul 110. Modificarea cuantumului pensiei de întreţinere stabilite de instanţa judecătorească sau scutirea de plata acesteia
În cazul... mai detaliat în care starea materială sau familială a uneia dintre părţi s-a schimbat, instanţa judecătorească, luînd în considerare şi alte circumstanţe importante ale părţilor, este în drept, la cererea oricăreia dintre ele, să modifice cuantumul pensiei de întreţinere sau să-l scutească pe debitorul întreţinerii de plata acesteia.

Totodată vedeți mai jos temeiurile de stingere a obligației de plată a pensiei de întreținere:

Articolul 111. Stingerea obligaţiei de întreţinere
(1) Obligaţia de întreţinere, apărută în baza contractului privind plata pensiei de întreţinere, încetează în urma decesului uneia dintre părţi, a expirării duratei contractului sau conform clauzelor acestuia.
(2) Plata pensiei de întreţinere, în baza hotărîrii instanţei judecătoreşti, încetează în cazurile:
a) atingerii de către copil a vîrstei de 18 ani sau obţinerii de către acesta a capacităţii depline de exerciţiu sub vîrsta de 18 ani;
b) adopţiei copilului care primeşte pensia de întreţinere;
c) căsătoriei descendentului inapt de muncă;
d) restabilirii capacităţii de muncă a persoanei care primeşte pensia de întreţinere;
e) recăsătoririi fostului soţ inapt de muncă care primeşte pensia de întreţinere;
f) decesului creditorului întreţinerii sau al debitorului întreţinerii;
g) anulării hotărîrii judecătoreşti privind încasarea pensiei.

Evident că înrăutățirea stării materiale trebuie demonstrată în judecată.

Servus

2 марта 2021