Pensia alimentară/scoaterea copilului peste hotare

24 сентября 2018 28

Care este procedura de stabilire a pensiei alimentare și dacă este posibil ca odată cu stabilirea acesteia să se facă un acord sau ce trebuie pentru ca pe viitor, în cazul în care vreau să plec peste hotare cu copilul să nu mi se mai ceară acordul tatălui?

Jurist comments 2

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право

Buna ziua,
Pensia se stabilește diferit.
Suma fixă,
Procent din venit,
Sau mixt.
Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 - pentru un copil, 1/3 - pentru 2 copii şi 1/2 - pentru 3 şi mai mulţi copii.
(2) Cuantumul cotelor stabilite la... mai detaliat alin.(1) poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante.
(3) În cazul în care unii copii rămîn cu un părinte, iar alţii - cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă, determinată conform art.76.

În cazul plecărilor pe termen mic, atunci acord nu e nevoie, acordul soțului e nevoie pentru plecarea cu stabilirea domiciliului peste hotare.
Sigur că în temeiul unei hotărâri de judecată, dacă între soț nu se clarifică amiabil situația, cele sus menționate pot fi clarificate prin hotărârea instanței prin înaintarea unei cereri desineatătător sau prin intermediul unui avocat.

24 сентября 2018
Nicolae Ilco (Calin)
  • Параюрист
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные правонарушения

Salutare

Referitor la prima întrebare, art. 74-75, Codul Familiei:

Articolul 74. Obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii
(1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
(2) Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între... mai detaliat părinţi şi copilul major inapt de muncă.
(3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

Articolul 75. Cuantumul pensiei de întreţinere încasate
pentru copilul minor
(1) Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 - pentru un copil, 1/3 - pentru 2 copii şi 1/2 - pentru 3 şi mai mulţi copii.
(2) Cuantumul cotelor stabilite la alin.(1) poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante.
(3) În cazul în care unii copii rămîn cu un părinte, iar alţii - cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă, determinată conform art.76.

Referitor la a doua întrebare, legea vă permite minorilor să călătorească numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali (unul dintre părinţi) sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie.
În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.
Deci, nu este necesar acordul celuilalt părinte atunci cînd este vorba de o călătorie peste hotare ci, doar cînd este vorba de stabilire.

Servus

24 сентября 2018