Poate sotul primi indemnizatia de maternitate daca sotia nu lucreaza?

27 апреля 2017 48

Sotia s-a eliberat de la serviciu din motive personale, la termenul de 27 săptămîni de sarcina. Eu (soțul) lucrez oficial - pot primi eu indemnizația de maternitate? Mersi.

Jurist comments 2

Download discussion
Irina Șeghera
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună ziua, Valeriu.

În conformitate cu art. 16 alin. (1) din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale asiguratele, soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi şi şomerele care s-au aflat la evidenţă în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova, care au dreptul la... mai detaliat concediu de maternitate, ce include concediul prenatal şi concediul postnatal, beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

Totodată, pct. 49 din HG privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile
de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă stipulează că se consideră că soţia se află la întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a 9 luni consecutive premergătoare lunii acordării concediului de maternitate nu a fost încadrată în nici una dintre situaţiile prevăzute la art. 4 al Legii privind sistemul public de asigurări sociale sau dacă şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă din motive ce nu i se pot imputa (art. 86 alin. (1) lit. b), c), d), f), x) şi y) din Codul muncii), fapt confirmat prin carnetul de muncă sau prin declaraţia scrisă pe propria răspundere (anexa nr. 6 la Regulament) că nu este persoană asigurată şi nu are venit asigurat.

În cazul soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi, certificatul medical se prezintă angajatorului de la locul de lucru de bază al soţului. Pct. 48 menţionează că indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei. Faptul că persoana în cauză este soţia angajatului se confirmă prin buletinul de identitate şi certificatul de căsătorie.

27 апреля 2017
Mariana Stratan
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Экономическое право
  • Семейное право

Valeriu,

sotia dvs. va avea statut de sotie aflata la intretinerea sotului asigurat si va beneficia de indemnizatie de maternitate chiar daca s-a eliberat din serviciu din motive personale (adica a demisionat) si nu a fost concediata din motive ce nu i se pot imputa (art. 86 alin. (1) lit. b),... mai detaliat c), d), f), x) şi y) din Codul muncii) .

In acest sens, Curtea Constitutionala a emis Hotarirea nr. 6 din 09 februarie 2017 prin care a declarat neconstitutionale prevederile art. 16 (5) din Legea rivind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, precum și pct. 49 din Regulamentul aferent, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 108 din 3 februarie 2005. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata iin cadrul unui litigiu similar cu situatia dvs. asa ca puteti sa o cititi pentru informare - http://lex.justice.md/md/369630/

Procedura pe care trebuie sa o urmati pentru stabilirea si obtinerea indemnizatiei de maternitate o gasiti in Capitolul V din Regulamentul cu privire la conditiile de stabilire, modul de calcul si de plata a indemnizatiilor pentru incapacitate temporarar de munca, pe care il gasiti accesind urmatorul link:
http://lex.justice.md/document_rom.php?id=00C20F81:5BA16246

(vedeti in mod special pct. 47, 48, 50, 51, 61, 62)

Indemnizatia de maternitate stabilita pe numele sotiei se va calcula in baza venitului mediu lunar al Dvs de la locul de munca unde lucrati oficial.

27 апреля 2017