Pretul indicat in contractul de vanzare-cumparare a unui imobil este mai mic decat pretul real convenit intre parti

20 марта 2024 3

Buna ziua. Care sunt riscurile daca la procurarea unui imobil in contract este indicata o suma care reprezinta doar 70% din pretul convenit? Partea restanta a pretului urmeaza a fi achitata fara a avea careva acte. Multumesc!

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
 • Адвокат
 • Гражданское право
 • Трудовое право
 • Семейное право
 • Иные правонарушения
 • Иные отрасли

Bună ziua! Sunt multe riscuri pentru Dvs și sunt multe litigii în practică când vânzătorul rezoluționează contractul de vânzare-cumpărare și atunci Dvs veți primi doar suma indicată în contract și nu veți putea pretinde suma oferită și nedocumentată. De asemenea, poate apărea un terț care să pretindă la bun (de... mai detaliat ex: în cazul anulării contractului, constatării ineficienței lui sau un moștenitor care pretinde bunul, etc) și atunci, din nou, veți rămâne doar cu suma din contract declarată.

Riscul de neîndeplinire a promisiunii de plată: Dacă partea restantă a prețului nu este susținută de acte legale, nu există nicio garanție că va fi plătită. Aceasta poate duce la dispute și neînțelegeri între părți în viitor.
Riscul legal: În cazul în care nu există documente legale care să ateste suma restantă sau condițiile de plată, puteți fi expus la riscul de a fi acționați în justiție în viitor sau de a pierde dreptul asupra sumei restante.
Riscul de pierdere a protecției legale: Actele legale și documentele asociate cu tranzacția imobiliară oferă protecție legală pentru ambele părți. Lipsa acestora vă poate expune la riscuri legale și poate face dificilă recunoașterea sau aplicarea drepturilor dumneavoastră în viitor.
Riscul de neîndeplinire a obligațiilor contractuale: Fără documente care să ateste suma restantă și condițiile de plată, este posibil ca partea care trebuie să plătească să nu își îndeplinească obligațiile, ceea ce poate crea dificultăți și complicații în finalizarea tranzacției.

Nu vă recomand să indicați prețul de doar 70%.

21 марта 2024
 • Адвокат
 • Гражданское право
 • Уголовное право
 • Семейное право
 • Право недвижимости
 • Иные отрасли

păi, poți proceda și așa dar mai bine în așa situație ca prețul real convenit să fie achitat integral înainte/ odată cu autentificarea notarială a contractului..............în al doilea rând, trebuie să faci o verificare mai minuțioasă ca să nu apară litigii cu acest contract / acest imobil...........trebuie să verifici istoria... mai detaliat acestui bun (poți solicita de la ASP cadastru un certificat privind înscrierile din registrul bunurilor imobile dar nu doar cele actuale dar istoria înscrierilor din Registrul Bunurilor Imobile în privința acestui bun de la prima înregistrare)........și să te consulți cu un avocat referitor la posibilitatea apariției litigiilor cu acest bun.......când a devenit proprietar actualul proprietar, cât timp a trecut de atunci, temeiul apariției dreptului de proprietate.................ar fi bine ca să semneze contractul proprietarul înregistrat al imobilului dar nu un reprezentant prin procură.......sau dacă vine un reprezentant prin procură, ar fi bine să discuți personal față în față cu proprietarul să te asiguri că împuternicirile sunt încă valabile și el este de acord.......de clarificat dacă bunul imobil este proprietate personală a soțului sau este proprietate comună în devălmășie, de verificat dacă există acordul celuilalt soț ..........ș.a. chestii pe care le poate anticipa un jurist........

21 марта 2024