Procedura de concediere în cazul reducerii numărului sau a statelor de personal

19 декабря 2018 26

Bun gasit! Situatia. Fiica a fost in concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani pana la 14.12.2018. In acea perioada (sfarsitul 2017-inceputul 2018) la intreprindere au avut loc reduceri, care au vizat-o si pe fiica. In acel moment, Ordinul de preavizare nu i-a fost adus la cunostinta sub semnatura, angajatorul nu i-a propus in scris un alt loc de munca. Despre reduceri fiica a aflat intamplator la inceputul lunii decembrie 2018. Cu 3 zile inainte de expirarea concediului respectiv, ea a fost la convorbire cu noul Angajator, cu scopul de a se clarifica cu acest caz. In procesul dialogului Angajatorul si-a exprimat regretul de situatia creata si in mod verbal i-a propus o functie (press-secretar), cu cerinte mai ridicate comparativ cu cea precedenta (adica cunoasterea si exprimarea buna a limbilor romane si engleza). Neavind asa capacitati, fiica nu a putut accepta astfel de functie. In ziua expirarii concediului, 14.12.2018, ea s-a prezentat la sectia cadre, unde i s-a spus, ca daca nu accepta functia propusa - sa depuna cerere de demisie. Cred ca asta este incalcare a procedurilor din CM RM din partea Angajatorului. Cum ar fi corect de procedat in cazul dat? Cred ca concedierea trebuie sa se efectuieze conform art. 86 p.1 lit.c. si celorlalte in cazul dat. Daca gresesc - corectati-ma! Explicati-ne, Va rugam amabil. Multumim anticipat.

Jurist comments 3

Download discussion
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Трудовое право
  • Дорожные правонарушения
  • Иные правонарушения

Buna ziua!

Daca angajatorul a ignorat procedura de concediere a salariatului in legatura cu reducerea numarului sau statelor de personal, prevazuta la art.88 din Codul muncii (de exemplu: lipsa preavizarii, nemotivarea juridica sau economica a faptului reducerii numarului sau statelor de personal etc.), atunci nu ezitati sa va adresati in... mai detaliat instanta de judecata sa solicitati anularea ordinului de concediere, restabilirea in functia detinuta, precum si repararea prejudiciului.

La fel, este util sa vedeti si art.183 din Codul muncii, pentru a determina daca salariatul concediat in baza temeiului sus-indicat avea sau nu un drept preferential in raport cu alti salariati din aceeasi functie, la mentinirea relatiilor de munca cu angajatorul.

Succese!

Cu respect

P.S. Pe astfel de actiuni, pentru depunerea unei cereri de chemare in judecata nu se percepe taxa de stat.

21 декабря 2018

Buna ziua! Multumesc mult de raspuns. Foarte util si binevenit este acest lucru pe care-l faceti! Citind mai multe intrebari-raspunsuri avem posibilitate sa aflam informatie de folos. In privinta cazului nostru... La intreprinderea data pe parcursul ultimilor ani au fost mai multi angajatori... Actualul angajator activeaza din septembrie 2018 si... mai detaliat este succesorul celui care a efectuat reducerile de state si personal... Din platforma si din raspunsul D-lui Silviu Potîrniche D-nei Ludmila(19 noiembrie 2018), am citit ca " Daca nu ati fost preavizata, angajatorul nu poate concedia. In acest caz, se aplica prevederile generale". Adica procedura de preavizare se poate face in timpul de fata, dupa expirarea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului? Ordinul de preavizare fiica nu l-a vazut si nu l-a semnat... Pentru exercitarea functiei propuse verbal (vezi in intrebarea de sus) ea nu întruneşte cerinţele necesare pentru suplinirea acesteia... Oare ar fi aceasta temei ca ea sa depuna cerere de demisie?(cum i-a propus sefa sectiei personal)...Fiica nu pretinde la functie, daca a fost redusa fie asa, art.86,p.1,lit.c. si in carnetul de munca sa fie inscrierile respective. Se primeste un cerc vicios. Vrem rezolvarea pe cale amiabila... daca nu - Inspectia muncii-instanta...Am citit conditiile de utilizare a platformei, vroiam mai succint, dar ...asta e.

21 декабря 2018
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Angajatorul trebuie sa preavizeze sub semnătură despre reducerea statelor de personal.
Daca nu a făcut-o, nu puteti fi impusa sa scrieti o cerere de demisie.
După revenirea din concediu, urmeaza ca angajatorul sa preavizeze cu 2 luni anticipatie despre concediere, cu achitarra tuturor garantiilor sociale prevazute de lege.

25 декабря 2018