Publicare sedinta foto

4 ноября 2019 25

Buna ziua. Pe site-ul unui studio foto sunt afisate preturile pentru sedinte, dar se specifica ca daca clientii doresc ca fotografiile lor sa nu fie publicate, atunci trebuie sa achite o suma suplimentara in marime de 30%.
Este oare legal ca studioul sa perceapa o taxa suplimentara ca sa nu publice imaginile clientilor sai, atata timp cat sedintele sunt achitate de client, adica clientii cumpara serviciile studioului? Multumesc mult!

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bine ai venit pe yAvo!
***
In principiu, aceasta conditie nu este ilegala, CU CONDITIA CA IN CONTRACT ESTE PREVAZUT CONSIMTAMINTUL PENTRU O PERIOADA DETERMINATA.
Deci, depinde cum este formulata in contract clauza respectiva.
Daca exista doar clauza respectiva (cu cele 30%) FARA o clauza care reflecta consimtamintul expres al persoanei privind publicarea fotografiilor... mai detaliat - persoana nu va fi obligata sa achite acele 30% , pentru simplul fapt ca ea nici nu si-a dat consimtamintul la publicarea imaginilor.
Daca, insa, exista o clauza care reflecta consimtamintul cu privire la publicare - clientul va trebui sa achite prejudiciul (30%) DOAR daca acel consimtamint s-a dat pe o perioada determinata, SI DOAR daca retragerea consimtamintului NU este intemeiata.
Daca din contract nu rezulta expres ca consimtamintul este dat pe o perioada determinata, clientul poate sa isi retraga mereu consimtamintul, FARA A EXPLICA MOTIVELE, si fara a fi obligat sa achite acele 30%, chiar daca ele sunt prevazute in contract (aplicabil si in cazul retragerii consimtamintului acordat pe o perioada determinata, atunci cind retragerea se bazeaza pe un motiv INTEMEIAT).
----
art. 48 Codul civil:
(2) O persoană care a consimţit la utilizarea documentelor personale, imaginii sau înregistrărilor audio sau video privitoare la o persoană ori opiniilor personale poate retrage consimţămîntul, chiar şi în cazul în care acesta a fost acordat pentru o perioadă determinată.
(3) În cazul în care consimţămîntul acordat pentru o perioadă determinată este retras fără ca justificarea să fie fundamentată pe modificări substanţiale ale circumstanţelor sau orice alt motiv întemeiat, persoana care retrage consimţămîntul trebuie să repare prejudiciul cauzat persoanei căreia i-a acordat consimţămîntul.

5 ноября 2019