Putem sa convertim aportul la capitalul social in imprumut acordat entitatii?

8 ноября 2019 178

Care va fi regimul fiscal si procedura legala, daca legea permite asa situatii? Un fondator a depus o suma baneasca ca aport la capitalul social pana la inregistrarea SRL, insa majorarea capitalului asa si nu a avut loc. Fondatorul este de acord sa acorde entitatii acesti bani ramasi ca imprumut. Este nevoie de proces verbal al adunarii generale unde se va accepta sau decide ca mijloacele banesti sa fie convertite, incheierea unui contract de imprumut, desigur daca se permite legal? In baza carui document contabilul s-ar putea schimba statutul banilor in programul contabil?

Jurist comments 1

Download discussion
Cristian Papanaga
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Экономическое право

Respectând consecutivitatea acțiunilor, mai întâi se ia decizia majorării capitalului social prin procesul verbal al AGA, iar modificările urmează a fi înregistrate în registrul deținut de Agenția Servicii Publice. Ulterior, asociatul face transferul către societate, destinația în ordinul de plată fiind- majorarea capitalului social. Banca, de obicei, eliberează un certificat... mai detaliat prin care se confirmă vărsarea capitalului social.

Din cele descrise de dvs nu pare să fi fost un transfer care ar presupune aport la capitalul social. Verificați documentele justificative eliberate de banca la care vă deserviți. Până la înregistrare, dificil de imaginat cum „SRL-ul” ar avea un cont în bancă la care ați făcut un asemenea transfer. Revizuiți documentele.

În general, capitalul social mai întâi se micșorează, ulterior, banii obținuți sunt transmiși SRL-ului prin contract de împrumut. Micșorarea capitalului social se face având în vedere decizia AGA, anunț în MO etc. Operațiunile se reflectă în contabilitate conform Standardelor Naționale de Contabilitate aprobate de Ministerul Finanțelor.

11 ноября 2019