Работаю в ломбарде

4 января 2019 39

Работаю в ломбарде. Я взяла цепочку фальшивую. Афериста задержали, есть заявление в полиции. Работодатель задерживают мне зарплату. Считают что я должна вернуть долг. Что я должна делать? Спасибо.

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Angajatorul poate sa va rețină salariul, in limita maxima a prejudiciului, DOAR DACA aveti incheiat un contract de raspundere materială.
In velelalte cazuri, angajatorul poate sa va retina doar UN salariu LUNAR, indiferent de marimea prejudiciului. Si asta doar cu conditia ca Dvs ati actionat culpabil.

Trebuie sa... mai detaliat va adresati cu o plingere la Inspectia Muncii.

Totodata, Aveti dreptul sa depuneti o cerere la angajator in scris, prin care solicitati sa va dea salariul,
Daca refuza- sunteti in drept sa il dati în judecată.

5 января 2019
Silviu Potîrniche
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право

Vedeti si prevederile din Codul Mumcii, care exclud răspunderea Dvs.:

Articolul 334. Circumstanţele ce exclud răspunderea materială a salariatului

(1) Salariatul este absolvit de răspundere materială dacă prejudiciul a fost cauzat în cazuri de forţă majoră, confirmate în modul stabilit, de extremă necesitate, de legitimă apărare, de executare a unei obligaţii legale... mai detaliat sau contractuale, precum şi în limitele riscului normal de producţie.

(2) Salariaţii nu răspund pentru pierderile inerente procesului de producţie, care se încadrează în limitele prevăzute de normele tehnologice sau de legislaţia în vigoare, pentru prejudiciile materiale provocate în circumstanţe neprevăzute care nu puteau fi înlăturate, precum şi în alte cazuri similare.

5 января 2019