Schimbarea numelui de familie

31 июля 2023 3

Salutare tuturor!
Aș dori să-mi schimb numele de familie. În documentele oficiale am găsit informația precum că persoana care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi schimbe numele de familie şi/sau prenumele numai în baza următoarelor motive temeinice:
a) pronunţarea dificilă, dacă acestea sunt formate din expresii indecente, lipsite de eufonie, ridicole, precum şi dacă au fost transformate (schimonosite) prin traducere;
b) dorinţa de a avea numele de familie şi/sau prenumele corespunzător naţionalităţii solicitantului;
c) solicitarea unui nume de familie simplu în locul numelui de familie dublu;
d) dorinţa persoanei de a avea acelaşi nume de familie ca şi numele de familie al soţului sau să alăture la numele de familie al său numele de familie al soţului, în cazul când nu a făcut-o la căsătorie;
e) dorinţa de a reveni la numele de familie al său de până la căsătorie în cazul când nu a făcut-o la divorţ;
f) dorinţa de a purta numele de familie al tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane, care a participat la educaţia solicitantului;
g) alte motive, dacă acestea vor fi recunoscute întemeiate, justificate prin prezentarea unor documente oficiale probatorii.
Subiectiv, motivul meu este unul întemeiat și se incadreaza printre cele menționate în punctul a).
Întrebare: Părerea mea subiectivă privind motivul este suficient pentru a fi aprobată cererea? Cum pot fi sigur că și pentru Agenția Servicii Publice (care va examina dosarul) motivul meu este unul întemeiat? Sau ce pot face eu, ca să măresc șansa de succes în cazul descris?

Комментарии юристов 4

Descărcaţi discuția
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna Igor, eu vă propun să procedați așa cum ese menționat în Codul familiei Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului

(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins... mai detaliat vîrsta de 16 ani.

(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.

(3) Schimbarea numelui de familie al ambilor părinţi atrage după sine schimbarea numelui de familie al copilului, iar în cazul schimbării numelui de familie al unuia dintre părinţi, numele de familie al copilului poate fi schimbat în baza acordului comun al părinţilor. În lipsa unui atare acord, decide autoritatea tutelară locală.

(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia.

2 августа 2023

Bună ziua, Mihail!
E posibil să mă fi exprimat puțin clar, dar numele de familie doresc să-l schimb nu copilului, dar mie însumi - sunt o persoană majoră. Și doresc să fiu cât mai sigur, ca cererea mea va fi aprobată de Agenția Servicii Publice.
Subiectiv, motivul meu este unul întemeiat... mai detaliat și se incadreaza printre cele menționate în punctul a), dar vreau ca și pentru ASP (care va examina dosarul) motivul meu să fie unul întemeiat. Am aflat, că în cazul când cererea nu este aprobată, un ulterior dosar du privire la schimbul numelui de familie poate fi depus cel puțin peste un an, și nu aș vrea să ajung în astfel de situație.Cum să procedez în așa caz?
În caz general, o persoană oare poate să-și schimbe numele de familie pur și simplu, doar din dorință proprie? Bănuiesc că există asemenea cazuri, cum o fac?

2 августа 2023
Maria Gogu
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună ziua, în cadrul legislativ nu este specificat ce alte condiții ar sta la baza ca funcționarii Agenției Servicii Publice să accepte schimbarea numelui. Prin urmare, numele de familie pe care doriți să-l schimbați trebuie să îndeplinească una din următoarele condiții:
1. Pronunțarea numelui de familie să fie dificilă;
2. Este format din expresie... mai detaliat indecentă;
3. Este lipsit de eufonie;
4. Este formată din expresie ridicole;
5. A fost transformată prin traducere.
Dvs puteți să vă adresați la Agenția Servicii Publice pentru a modifica numele de familie, în cazul în care primiți refuz solicitați să emită refuzul motivat în scris. Ulterior dacă nu sunteți de acord cu refuzul motivat îl puteți contesta în Instanța de judecată.

La fel, țin să vă informez că sunt anumite motive care nu vor fi considerate drept temei pentru schimbarea numelui de familie și/sau prenumelui:
• trecerea la numele de familie al rudelor ascendente de la care se intenționează sau urmează să se moștenească averea;
• schimbarea numelui de familie din considerente ce țin de tălmăciri astrologice;
• identificarea intenției de schimbare a numelui de familie în scopuri abuzive ce țin de încălcarea regimului de vize, eschivarea de plata pensiei de întreținere, de achitarea datoriilor etc.
• solicitantul este urmărit penal sau are antecedente penale şi nu este reabilitat ș.a.

2 августа 2023

Bună ziua tuturor!
După mai mult timp am depus totuși cererea pentru a schimba numele de familie la care am primit refuz cu următoarea argumentare a autorităților (Agenția Servicii Publice):

"Se consideră a fi întemeiată cererea de schimbare a numelui de familie, doar în cazul, când numele este format din expresii... mai detaliat indecente, lipsite de eufonie, ridicole ori transformat prin traducere sau alt mod. În acest sens, informăm că anume această prevedere legală reglementată nu ne permite acceptarea cererii solicitantului, întrucât se solicită schimbarea numelui de familie transformat prin traducere. În acest context, considerăm că argumentele invocate de declarant în explicație , nu pot servi temei pentru schimbarea numelui de familie din motivul neprezentării documentelor doveditoare, aceste afirmaţii sunt doar de ordin declarativ şi neîntemeiat. Reieşind din cele expuse, în absenţa dovezilor documentare privind pretinderea la numele de familie solicitat şi în lipsa documentelor probatorii întru confirmarea oportunității schimbării numelui, Departamentul stare civilă consideră cererea neîntemeiată şi refuză în soluţionarea pozitivă a acesteia."

Vă rog să-mi dați un sfat, ce se poate face în cazul dat? Vă mulțumesc pentru atenție

16 июля 2024