Se iau in consideratie studiile superioare daca nu sunt in domeniu?

26 марта 2018 287

O cunoscuta, detinatoare a diplomei de licenta cu titlul LICENTIAT IN INFORMATICA este angajata pe termen determinat ca educator la o gradinita de copii. Ce salariu ar trebui sa i se calculeze, se iau in consideratie studiile superioare sau nu? Va multumesc anticipat!

Jurist comments 1

Download discussion
Mariana Stratan
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Экономическое право
  • Семейное право

Studiile superioare chiar daca nu sunt de profil ar trebui sa se ia in consideratie, intruct la stbilirea salariului de funcție pentru functiile didactice in educatia timpurie (inclusiv educatori) distinctia in salarizare se face intre detinatorii studiilor superioare (fara specificarea daca sunt sau nu de profil) si detinatorii studiilor medii/superioare... mai detaliat de scurta durata/profesionale tehnice postsecundare, dupa cum rezulta din tabelul de mai jos:

Tabelul nr.1, la anexa nr.1

Salariile de funcţie pentru funcţiile didactice din instituţiile de învăţămînt general şi profesional tehnic

Funcţia / Salariul de funcţie de la 1 septembrie 2017, lei

Profesor şi învăţător în învăţămîntul general şi profesional tehnic; funcţiile didactice în educaţia timpurie:

- cu studii superioare - 3289

- cu studii medii de specialitate, superioare de scurtă durată sau profesionale tehnice postsecundare - 2983

Pentru cadrele didactice cu studii superioare incomplete (2 cursuri depline în ciclul I al învăţămîntului superior sau 3 cursuri depline realizate în instituţiile de învăţămînt superior de profil pînă în anul 2009) – în mărime de 80% din salariu de funcție pentru cadrele didactice cu studii superioare.

Pentru mai multe detalii vedeti Anexa nr. 1 la Hotarirea Guvernului nr. 381 din 13 aprilie 2006 (http://lex.justice.md/md/326354/), inclusiv Tabelul nr. 1 la Anexa nr. 1, precum și Anexa nr. 11 din Legea cu privire la sistemul de salarizare in sectorul bugetar, nr. 355 din 23.12.2005 (http://lex.justice.md/md/315367/). Vedeti de asemenea, Capitolul VII din aceasta lege care stabileste sporuri si suplimente la salariul de baza.

Suplimentar, conform art. 54 (3) din Codul Educatiei (http://lex.justice.md/md/355156/ )- Absolvenţii programelor de învăţămînt superior de alt profil decît cel pedagogic au dreptul de a profesa în învăţămînt numai după ce au urmat programul unui modul psihopedagogic. Din moment ce aceasta cerinta de urmare a modulului psihopedagogic este satisfacuta, persoana care este angajata in calitate de cadru didactic va beneficia de salarizarea aferenta unui cadru didactic cu studii superioare, chiar daca studiile sale superioare sunt de alt profil, cu exceptia cazului cind studiile superioare sunt incomplete - in care caz salariul va reprezenta 80% din salariul de functie pentru cadrele didactice cu studii superioare.

3 апреля 2018