Bună ziua! Spuneți-mi, vă rog frumos, dacă există vreo reglementare în sensul că ședințele de judecată pot avea loc în lipsa inculpatului, care este reprezentat de avocat? Procesul este în privința unei infracțiuni grave! Sunt plecat peste hotare și îmi este greu să mă prezint la ședințele de judecată. Care sunt condițiile pentru ca ședințele să se desfășoare fără prezența mea?
Serghei Marciuc
Articolul 321. Participarea inculpatului la judecarea
cauzei şi efectele neprezentării lui
(1) Judecarea cauzei în primă instanţă şi în instanţa de apel are loc cu participarea... mai detaliat inculpatului, cu excepţia cazurilor prevăzute de prezentul articol.
(2) Judecarea cauzei în lipsa inculpatului poate avea loc în cazul:
1) cînd inculpatul se ascunde de prezentarea în instanţă;
2) cînd inculpatul, fiind în stare de arest, refuză să fie adus în instanţă pentru judecarea cauzei şi refuzul lui este confirmat şi de apărătorul lui sau de administrația locului de detenție a acestuia;
3) examinării unor cauze privitor la săvîrşirea unor infracţiuni uşoare cînd inculpatul solicită judecarea cauzei în lipsa sa;
[Art.321 al.(2), pct.3) textul „examinării unor cauze privitor la săvârșirea unor infracțiuni ușoare” declarant neconstituțional prin HCC3 din 24.01.23, MO31-34/03.02.23 art.14; în vigoare 24.01.23]
4) finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului în condițiile art. 2911.
(21) În cazul prevăzut la alin. (2) pct. 2), inculpatul poate fi supus aducerii silite în instanța de judecată pentru a-și confirma refuzul de a participa la judecarea cauzei.
(3) În cazul judecării cauzei în lipsa inculpatului, participarea apărătorului şi, după caz, a reprezentantului lui legal este obligatorie.
(4) În caz de neprezentare a inculpatului în instanţă, judecarea cauzei se amînă, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(2) și alin. (21).