Solicitarea de către soț a dreptului de coproprietar asupra bunului obținut de către sotie prin donație în timpul căsătoriei

22 февраля 2021 108

Suntem în proces de divorț. Avem un copil. În timpul căsătoriei am primit prin donație un apartament cu o cameră. Soțul din propria inițiativă a dorit să facă reparații în acesta și timp de 3 ani am trăit împreună în apartament. Acum el cere dreptul de coproprietar sau să-i întorc banii pentru lucrările de reparație. Având copil mic, nu știu cum să procedez pentru că nu am de unde să-i întorc suma de 10.000 euro cerută de el, iar daca îi dau drept de coproprietar, cel mai probabil că nu vom trăi în pace. Menționez că în timpul căsătoriei am deschis o afacere împreună, la care soțul mi-a limitat accesul și nu pot lucra la moment. Va rog să mă ajutați cu un sfat. Mulțumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
Viorel Dodan
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные отрасли

Potrivit articolului 573 CC a RM Proprietatea personală a fiecăruia dintre soţi

(1) Bunurile care au aparţinut soţilor înainte de încheierea căsătoriei, precum şi cele dobîndite de ei în timpul căsătoriei în baza unui contract de donaţie, prin moştenire sau în alt mod cu titlu gratuit, sînt proprietatea exclusivă a soţului... mai detaliat căruia i-a aparţinut sau care le-a dobîndit.

(2) Bunurile de folosinţă individuală (îmbrăcăminte, încălţăminte şi altele asemenea), cu excepţia bijuteriilor şi a altor obiecte de lux, sînt bunuri personale ale soţului care le foloseşte, chiar dacă sînt dobîndite în timpul căsătoriei din contul mijloacelor comune ale soţilor.

(3) Bunurile fiecăruia dintre soţi pot fi declarate proprietate a lor comună în devălmăşie dacă se constată că în timpul căsătoriei s-au făcut din mijloacele lor comune investiţii care au sporit simţitor valoarea acestor bunuri.

Astfel, nu este deajuns doar ca sotul sa solicite 10000 Euro de la d-voastra, sau sa-i fie recunoscut dreptul de proprietate comuna in devalmasie in 1/2 cota parte din apartamentul d-voastra. Sotul trebuie mai intii sa probeze in instanta că în timpul căsătoriei s-au făcut din mijloacele voastre comune investiţii care au sporit simţitor valoarea acestor bunuri, sa antreneze un expert care sa se pronunte asupra cuantumului sumelor investite in reparatie, sa prezinte cecuri, bonuri de plata a materialelor de constructii, in orice caz nu e atit de usor doar sa soliciti de la instanta de judecata ceea ce doreste el, mai trebuie si sa probeze. Eu cred ca d-voastra nu trebuei sa va panicati , oricum asemenea categorie de dosare nu se examineaza la urgenta.

22 февраля 2021