Suprafata mai mare a apartamentului

2 февраля 2023 146

Buna ziua. In 2020 am cumparat un apartament care era la etapa de constructie. In contract era indicata suprafata apartamentului de 65,5 mp. In curand blocul urmeaza a fi dat in exploatare si compania ne anunta ca suprafeta apartamentului a fost majorata cu 10,8 mp pana la 76,3 mp. Antreprenorul ne-a anuntat ca daca suprafata se marea cu mai putin de 5%, nu ar fi trebuit sa achitam nimic suplimentar. Asa insa, trebuie sa achitam diferenta, cel putin asa afirma ca este legea. Este corecta interpretarea antreprenorului, sau totusi nu suntem obligati sa achitam nimic in plus?

Jurist comments 3

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Дорожные правонарушения
  • Экономическое право

Bună ziua Viorica.
Dacă în contractul de vînzare-cumpărare preţul apartamentului este indicat (calculat) pentru un metru pătrat atunci trebuie să achitaţi diferenţa.
În cazul cînd în contract nu este indicat preţul unui metru pătrat de suprafaţă a apartamentului ci doar suma totală a costului apartamentului, nu trebuie să achitaţi diferenţa.

Codul... mai detaliat civil prevede următoarele:
Articolul 1167. Vînzarea-cumpărarea bunului imobil fără indicarea suprafeței

Atunci cînd se vinde un bun imobil determinat, fără indicarea suprafeței, pentru un preț total, niciuna dintre părți nu poate invoca nici eroarea, nici viciul material pe motiv că suprafața este mai mică ori mai mare decît a crezut.

Articolul 1168. Vînzarea-cumpărarea bunului imobil cu indicarea suprafeței

(1) Dacă, în vînzarea-cumpărarea unui bun imobil cu indicarea suprafeței și a prețului pe unitatea de măsură, suprafața reală este mai mică decît cea indicată în contract, cumpărătorul poate cere vînzătorului să îi dea suprafața convenită. Atunci cînd cumpărătorul nu cere sau vînzătorul nu poate să transmită această suprafață, cumpărătorul poate obține fie reducerea corespunzătoare a prețului, fie rezoluțiunea vînzării-cumpărării dacă, din cauza diferenței de suprafață, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost cumpărat.

(2) Dacă suprafața reală se dovedește a fi mai mare decît cea stipulată, iar excedentul depășește a douăzecea parte din suprafața convenită, cumpărătorul plătește suplimentul de preț corespunzător sau poate declara rezoluțiunea vînzării-cumpărării. Atunci cînd însă excedentul nu depășește a douăzecea parte din suprafața convenită, cumpărătorul nu are dreptul la rezoluțiune, dar nici nu este dator să plătească prețul excedentului.

3 февраля 2023
Maria Gogu
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună ziua Dna Viorica,

Potrivit art. 1168 alin. (2) din Codul Civil al R.MD, „Dacă suprafața reală se dovedește a fi mai mare decât cea stipulată, iar excedentul depășește a douăzecea parte din suprafața convenită, cumpărătorul plătește suplimentul de preț corespunzător sau poate declara rezoluțiunea vânzării-cumpărării. Atunci când însă excedentul... mai detaliat nu depășește a douăzecea parte din suprafața convenită, cumpărătorul nu are dreptul la rezoluțiune, dar nici nu este dator să plătească prețul excedentului”

Prin urmare, este necesar să faceți calcul corect pentru a identifica dacă suprafața mai mare depășește a douăzecea parte din suprafața de 65,5 mp care a fost convenită prin contractul de vânzare-cumpărare.

În cazul în care depășește a douăzecea parte, Dumneavoastră aveți la dispoziție două opțiuni:
1. să plătiți suplimentul de preț corespunzător pentru suprafața majorată (la prețul la care ați negociat cealaltă suprafață); sau
2. să declarați rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare (dar fiți atentă că în contractul de vânzare cumpărare a suprafeței de regulă unele companii de construcție își rezervă dreptul de a încasa de la Dumneavoastră o suma de bani pentru că doriți să declarați rezoluțiunea contractul, de aceea citiți din nou contractul);

În cazul în care va-ți convins că nu depășește a douăzecea parte, Dumneavoastră nu trebuie să achitați suplimentul de preț corespunzător pentru suprafața majorată.

3 февраля 2023
Tatiana Scobiola
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Иные правонарушения
  • Иные отрасли

Bună ziua!
În calitate de consumator, legea vă protejează prin reglementarea situației date prin art. 1168 Cod Civil.
Urmează să efectuați măsurările exacte și să vă convingeți dacă într-adevăr suprafața reală depășește a douăzecea parte din suprafața din contract.

Achitarea unei sume în plus se efectuează în baza unui temei legal și a... mai detaliat unui act semnat de părți.
Urmează să semnați un proces-verbal de recalcul unde să fie indicate toate modificările.

3 февраля 2023