Teren cu construcție neautorizata

6 марта 2017 18

Recent am cumpărat un teren cu construcție, pe teren se află o a doua construcție care o folosește vecinul meu. Construcția exista deja la momentul cumpărării. Acum verificând datele de la „Cadastru„ am observat că această construcție nu există în datele lor. Ce statut juridic are această construcție și cui aparține?
P.S. Construcția este destul de impunătoare și costisitoare.

Jurist comments 1

Download discussion
Vladimir Palamarciuc
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Экономическое право
  • Право недвижимости

Statutul constructiei depinde cum, de catre cine si in ce conditii acasta a fost construita. Articolul 329 din Codul civil (accesiunea imobiliara artificiala) reglementeaza situatiile de acest gen. Atrageti atentia in special la aliniatele (3)(4). In astfel de situatii este important de determinat cel putin urmatoarele aspecte: (i) daca constructia... mai detaliat a fost construita cu acordul proprietarului terenului; (ii) daca constructorul este de buna credinta sau nu; (iii) ce scop urmareste proprietarul terenului.

Pentru informare mai jos este
Articolul 329. Accesiunea imobiliară artificială
(1) Construcţiile şi lucrările subterane sau de la suprafaţa terenului sînt prezumate a fi făcute de proprietarul terenului pe cheltuiala sa şi îi aparţin acestuia pînă la proba contrară. Prin lucrări se înţeleg plantarea, precum şi amenajările aduse unui teren care nu se încorporează în mod durabil în acesta.
(2) Proprietarul de teren care a efectuat construcţii şi alte lucrări cu materiale străine este obligat să plătească valoarea materialelor. Dacă lucrările au fost efectuate cu rea-credinţă, proprietarul este obligat să repare şi prejudiciul cauzat.
(3) În cazul în care construcţiile sau lucrările sînt făcute de un terţ, proprietarul terenului are dreptul să le ţină pentru sine sau să oblige terţul să le ridice pe cheltuială proprie şi să repare daunele cauzate. Dacă păstrează construcţiile sau lucrările făcute de un terţ, proprietarul este obligat să plătească, la alegere, valoarea materialelor şi costul muncii ori o sumă de bani egală cu creşterea valorii terenului.
(4) În cazul în care construcţiile sau lucrările sînt făcute de un terţ de bună-credinţă, proprietarul de teren nu poate cere ridicarea lor şi este obligat să plătească, la alegere, valoarea materialelor şi costul muncii sau o sumă de bani echivalentă creşterii valorii terenului.
(5) În cazul în care construcţia este ridicată în parte pe terenul constructorului şi în parte pe un teren învecinat, proprietarul vecin poate dobîndi proprietatea asupra întregii construcţii, plătind constructorului o despăgubire, numai dacă cel puţin 1/2 din suprafaţa construită se află pe terenul său. În acest caz, el va dobîndi şi un drept de superficie asupra terenului aferent pe toată durata de existenţă a construcţiei. Despăgubirea trebuie să acopere valoarea materialelor şi costul muncii, precum şi contravaloarea folosinţei terenului aferent.
(6) Constructorul de rea-credinţă nu poate pretinde la o despăgubire mai mare de o treime din suma calculată conform alin.(5) dacă nu va dovedi că persoana îndreptăţită poartă ea însăşi o parte din vinovăţie.

7 марта 2017