Vinzarea-cumpararea imobilului in RM

1 июля 2016 1314

Buna ziua, spuneti-mi, va rog, in cazul cumpararii-vinzarii unui imobil in RM, care este procentul pentru onorariul notarului si cite procente se achita impozitul la Inspectoratul Fiscal?

Jurist comments 2

Download discussion
Cristian Șchiopu
  • Студент
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Трудовое право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună ziua.

ONORARIUL NOTARULUI:
a) Ca persoană fizică dacă procurați bunul imobil, cuantumul plăţii pentru autentificarea tranzacţiiei ar trebui să fie de 0,1% din valoarea tranzacţiei. (De exemplu: Apartamentul costă 100 000 lei, atunci ar trebui să plătiți notarului 100 lei.)

b)Persoana juridică însă ar trebui să plătească notarului o sumă în... mai detaliat raport cu următorul coificient:
- 0.5% dacă valoare imobilului e mai mică de 800 000 lei;
- 0.2% pentru imobile cu valoarea între 800 001 - 1 000 000 lei
- 0.1% la imobile cu valoarea mai mare de 1 000 001 lei

c)NOTĂ: Sumele de sus nu sunt fixe și sunt utilizate doar pentru determinarea cuantumului pentru serviciile notariale. Notarii au dreptul să-și majoreze sau micșoreze cuantumul pentru serviciile notariale. Uneori serviciile notariale pot fi mult mai scumpe ca sumele prezentate sus (în funcție de complexitatea autentificării, negocieri cu solicitantul, popularitatea notarului).

TAXA DE STAT:
a)Dacă imobilul se vinde copiilor, soţului, părinţilor, fraţilor, surorilor, buneilor - taxa de stat este de 0,1% din preţul contractului, dar nu mai puţin decît valoarea indicată în registrul bunurilor imobile. (Exemplu: valoarea casei = 500 000 lei, taxa de stat = 500 lei)

b)Dacă se vinde imobilul altor persoane decât cele din litera a), valoarea taxei de stat este de 0,5% din preţul contractului, dar nu mai puţin decît valoarea indicată în registrul bunurilor imobile. (Același exemplu: casa = 500 000 lei, însă taxa va fi de = 2 500 lei.)

c)Spre deosebire de serviciile notariale, taxa de stat este fixă.

1 июля 2016
Olga Saveliev
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Экономическое право
  • Семейное право

Referitor la intrebarea dumneavoastra legata de cuantumul impozitului ce urmeaza a fi achitat ca urmare a unei asemenea tranzactii, se va recunoaşte drept venit şi se va supune impozitării suma egala cu 50 % din diferenţa dintre suma obţinută din vânzarea imobilului şi valoarea acestuia la procurare. Această sumase... mai detaliat va include în venitul anual al vanzatorului şi va fi impozitată conform prevederilor şi cotelor generale. Adică, pentru persoanele fizice se va aplica cota de impozit egala cu 7% din venitul anual impozabil, daca acesta nu depăşeşte suma de 29640 lei, sau cota de 18% din venitul anual impozabil, daca suma acestuia va depăşi 29640 lei. Pentru persoanele juridice se va aplica cota de impozit egala cu 12 %.

1 июля 2016