Buna ziua! Am 5 copii si sotul meu a fost mereu violent. Acum 2 saptamani sotul m-a amenintat cu arma pe mine si pe copii. Cand m-am adresat la politistul de sector, acesta mi-a spus sa plec undeva la gazda si sa las sotul sa se linisteasca. De atunci am parasit casa impreuna cu copiii, iesind fara haine, fara alimente, fara bani. Stau la niste rude, dar nu pot sta permanent aici. Unde ma pot adresa pentru a fi ajutata sa pot reveni in casa proprie si sa traiesc in siguranta impreuna cu copiii?
L A
Buna ziua Natalia,
1. Vă adresați la poliție/procuratura cu o plângere penală pentru violență în familie.
2. Vă adresați în judecata pentru a obține ordonanță de protecție prin care sa limitati contactul cu soțul și pentru ca el sa fie eliminat din casa Dvs.
Prin ordonanța de protecție poți obține:
-Obligarea agresorului de... mai detaliat a părăsi temporar locuinţa comună, fără a decide asupra dreptului de proprietate asupra bunurilor
-Obligarea agresorului de a sta departe de locul aflării tale. Prin obligarea de a "păstra distanța" judecătorul poate de asemenea să oblige agresorul să stea departe de tine, casa ta (chiar dacă e și casa lui!), locul tău de muncă sau grădinița/ școala copiilor tăi
-Obligarea agresorului de a nu te contacta pe tine, copiii tăi, alte persoane dependente de tine.
-Totodată, ai putea cere judecătorului emiterea interdicției de oricare contactare a agresorului, fie telefonică, prin mesaje textuale (SMS), notițe, corespondență prin poșta obișnuită, e-mail, prin persoane terțe, sau prin livrarea de flori sau cadouri
-Obligarea agresorului de a contribui la întreţinerea copiilor comuni. Instanța poate să oblige agresorul să achite plățile (contribuțiile) de întreținere a copilului pînă la identificarea unei alte modalități (mai stabile) de asigurare a întreținerii copiilor de către tatăl acestora.
-Obligarea restituirii cheltuielilor medicale și/sau legate de recuperare bunurilor materiale, distruse de agresor.
-Obligarea agresorului de a nu păstra şi purta armă.
-Alte măsuri de protecție.
Cererea privind emiterea ordonanței de protecție cu aplicarea măsurilor de protecție poate fi înaintată în instanța de judecată de către:
-Dvs. ca și victimă a violenței în familie sau de reprezentantul Dvs legal;
-Procuror, asistentul social sau polițistul, dacă, din anumite motive, ești în imposibilitate de a depune cererea personal.
Cererea de solicitare a ordonanței de protecție se depune la locul:
-domiciliului Dvs;
de reşedinţă temporară a Dvs. dacă ati părăsit domiciliul pentru a evita continuarea violenţei.
Cererea de solicitare a ordonanței de protecție nu este supusă taxei de stat.