Buna ziua. Am un copil de 3 ani, dar nu am fost casatorit cu mama copilului. De 5 luni nu mi-am vazut copilul si nu pot lua legatura cu mama acestuia. Ea m-a blocat pe telefon si pe retelele de socializare si nu stiu nimic de ei. Recent am aflat ca ea a plecat impreuna cu copilul in Grecia. Nu a cerut acordul meu pentru a lua copilul peste hotare si nici macar nu m-a informat. Ce pot face acum ca sa intorc copilul acasa?
Tatiana Scobiola
Bună, dl Denis.
În primul rând, apare întrebarea dacă Dvs sunteți înscris în certificatul de naștere al copilului drept tată (deoarece copilul s-a născut în afara căsătoriei).
În cazul nașterii copilului din părinți necăsătoriți între ei, dacă lipsește cererea comună a părinților sau hotărârea instanței judecătorești privind stabilirea paternității, numele de familie... mai detaliat al tatălui se înscrie după numele de familie al mamei, iar prenumele tatălui - la indicația mamei sau a persoanei care face declarația de naștere. Înscrierea datelor privind tatăl copilului în acest caz nu poate împiedica stabilirea ulterioară a paternității. La dorința mamei, rubrica privind datele despre tatăl copilului din actul de naștere poate rămâne necompletată.
Astfel, dacă nu sunteți înscriși drept tată, puteti inainta în instanța de judecată o cerere de stabilire a paternității.
Până nu sunteti înregistrați drept tată al copilului, nu dispuneți de drepturi părintești.
Iar în cazul în care sunteți înscriși drept tată în certificatul de naștere al copilului, e altă situație.
Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova doar însoţiţi de unul din părinţi.
în cazul deplasării în scop de stabilire a minorului cu domiciliu permanent în străinătate, va fi prezentat consimţământul ambilor părinţi, legalizat notarial, sau a reprezentantului legali, exprimat prin decizia autorităţii tutelare.
Dacă vi se restrâng nejustificat drepturile părintești, vă puteti adresa la poliție cu o plângere în acest sens.
Articolul 64 Cod Contravențional Împiedicarea exercitării dreptului de a comunica cu copilul şi de a-l educa
(1) Împiedicarea neîntemeiată a unuia dintre părinţi (a ambilor părinţi) să ia parte la educarea copilului
se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale.
(2) Încălcarea de către părinţi/reprezentanţi legali, bunici, fraţi sau surori ale copilului a deciziei autorităţii tutelare privind stabilirea modului de realizare a dreptului de comunicare cu copilul
se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 12 la 24 de ore.