Buna ziua, stimati juristi! In anul 2018 am avut un conflict cu un barbat in varsta de 40 de ani, eu fiind domnisoara in varsta de 25 ani. A fost chemata politia, persoana in cauza a spus ca eu l-am lovit in genitale. Au chemat ambulanta, persoana a fost examinata de medic, care a constatat ca nu are nicio leziune, fapt fixat prin document.
Politia insa a considerat ca este huliganism si a intentat un dosar penal, care a ajuns in judecata. Eu sunt stabilita de multi ani peste hotare, dar in 2019 am parcurs un drum lung pentru a ma reprezenta la judecata. De cate ori am fost citata la judecata, m-am prezentam, dar pretinsa victima nu se prezenta si judecata se tot amana, din diferite motive - ba ca e bolnav, ba alte aberatii, cu toate ca procurorul pe caz (prietenul pretinsei victime) stia ca acesta nu este in tara.
Eu am decis sa nu ma mai prezint la judecata pentru ca e foarte costisitor. Mentionez ca sunt reprezentata de avocat. Acum vor sa ma dea in cautare nationala pentru neprezentare. Spuneti-mi, va rog frumos, care este procedura daca ma intorc in Moldova? Ce trebuie sa fac eu ca sa rezolv acest conflict si sa clasa acest dosar fabricat? Am probe destule pentru a demonstra nevinovatia mea si a demonstra vinovatia "partii vatamate".
Arsen Saruhanean
Bună ziua! Bine ați venit pe site-ul yAvo.md
În cauza Dumneavoastră, în primul rînd, trebuie să cunoașteți, că sarcina probațiunii în procesul penal este pusă pe seama părții acuzării.
Persoana acuzată de săvîrşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atîta timp cît vinovăţia sa nu-i va fi dovedită, în modul prevăzut de... mai detaliat Codul de Procedură Penală al RM, într-un proces judiciar public, în cadrul căruia îi vor fi asigurate toate garanţiile necesare apărării sale, şi nu va fi constatată printr-o hotărîre judecătorească de condamnare definitivă.
Nimeni nu este obligat să dovedească nevinovăţia sa.
Concluziile despre vinovăţia persoanei de săvîrşirea infracţiunii nu pot fi întemeiate pe presupuneri. Toate dubiile în probarea învinuirii care nu pot fi înlăturate, în condiţiile prezentului cod, se interpretează în favoarea bănuitului, învinuitului, inculpatului.
Principiul prezumției de nevinovăție este încălcat de îndată ce sarcina probei este transferată de la acuzare la apărare”
Totuși, dacă Vă considerați nevinovată și aveți probe, nu trebuie să temeți și trebuie să prezentați aceste probe în ședință de judecată.
Atâta timp, cînd aveți un apărător, împuternicit să reprezinte intersele Dumneavoastre, în cazul în care nu puteți să fiți prezent la ședințele, trebuie în mod obligatoriu să depuneți o Cerere de examinarea cauzei în lipsă Dumneavoastră.