Buna ziua, as dori sa aflu ce e posibil de facut in cazul in care primaria satului unde locuim a oferit terenuri de constructii tinerilor familii, insa pe acestea nu poate fi costruit nimic. deoarece, mai multi ani in urma au avut loc alunecari masive de teren, s-a surpat dealul si s-a format un sant abrupt de cam 7 metri adincime si mai multi metri latime, nu se poate construi un drum, din spusele geodezistilor si proiectanului, care a fost la fata locului. Terenul nu merita absolut nici o investitie. Straniu de tot ca s-au gasit persoane competente, care au luat decizii ca acel teren poate fi folosit cu scop de constructii. Care sunt sansele noastre de a schimba lotul de pamint in cazul in care deja i s-a oferit nr cadastral, si de care pirghii ar trebui sa tragem.
Vasile Soltan
Bună seara Ecaterina. Pe marginea problemei d-stră vă comunic următoarele informații relevante reieșind din art. 11 din Codul funciar.
1. Autorităţile administraţiei publice locale atribuie cetăţenilor terenuri fără plată, eliberîndu-le titluri de proprietate atunci cînd atribuie familiilor nou-formate sectoare de teren din rezerva intravilanului pînă la epuizarea acesteia pentru construcţia caselor... mai detaliat de locuit, anexelor gospodăreşti şi grădini: în oraşe - de la 0,04 pînă la 0,07 hectare, în localităţi rurale - pînă la 0,12 hectare. Dimensiunile concrete ale sectoarelor de teren se stabilesc de către autorităţile administraţiei publice locale. Terenul pentru construcţia caselor de locuit poate fi atribuit doar din rezerva intravilanului, numită uneori şi rezerva primăriei, atâta timp cât această rezervă mai este. Intravilan este noţiunea folosită în legislaţie pentru teritoriul propriu-zis al localităţii unde sunt amplasate fondul de locuinţe, loturile de pe lângă case. Acest teritoriu este marcat pe planul (harta) localităţii, iar consiliul local are dreptul să atribuie terenuri pentru construcţia caselor de locuit numai în limita acestui teritoriu. În cazul în care toate terenurile din intravilanul localităţii au fost deja repartizate, consiliul va refuza atribuirea terenurilor, dată fiind lipsa rezervelor care pot fi folosite în acest scop.
2. Se admite atribuirea repetată, fără plată, a terenurilor, în scopurile prevăzute în alineatul 1 al prezentului articol, cetăţenilor a căror proprietate funciară a fost distrusă în rezultatul calamităţilor naturale.
În acest sens, vă sfătui să adresați o cerere Consiliului local, menționînd prevederile legale pe care le-am expus anterior. Daca în intravilan sunt loturi de teren neafectate, Consiliul este obligat să vă atribuie un alt lot. În cazul în care nu mai există, ei ar putea refuza acordarea motivînd că toate terenurile din intravilanul localităţii au fost deja repartizate.
Succese!