Accident

10 july 2022 70

Bună ziua. Soțul meu a fost implicat într-un accident, iar masina noastră are actele expirate. Sotul are actele în regula, nu era băut. El nu este vinovat, dar și-a asumat reparația mașinii în sumă de 6.000 lei, doar din cauza că nu are actele mașinii în regulă. E corect sau trebuia totuși să sesizeze poliția?

Lawyer comments 1

Download discussion
Elena Botnaru
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Business law
  • Other areas

Bună ziua!
Potrivit art. 26 lit. f) Codului Contravențional al Republicii Moldova constatarea amiabilă a accidentului rutier înlătură răspunderea contravenţională.
În cazul în care:
1. În momentul producerii accidentului, ambii participanți dețin polița de asigurare RCA valabilă, emisă cu cel puțin 24 ore înainte de producerea accidentului;
2. Nu există victime sau vătămări corporale, accidental... mai detaliat este soldat cu daune materiale nesemnificative, mai mici de 15000 lei;
3. Părțile implicate în accident au posibilitatea tehnică de a fotografia locul accidentului rutier sau de a înregistra datele martorilor (dacă aceștia există).
4. În accident sunt implicate doar DOUĂ autovehicule.
5. Există consimțământul ambilor conducători, privind documentarea accidentului prin procedura de constatare amiabilă și este identificată persoana răspunzătoare de producerea accidentului.
Totuși, dacă măcar una din condițiile de mai sus nu este respectată, este necesar să anunțați poliția!

10 july 2022