Angajatorul nu vrea sa imi achite salariul

11 july 2024 0

Buna ziua. Activez in domeniul invatamantului, mai exact sunt angajat la un colegiu din Chisinau. La eliberarea salariului final, o parte foarte mare din suma nu mi-a fost achitata (~50% din totalul final), iar cand am fost sa ma clarific, mi s-a spus ca vor recalcula si sa revin. Am revenit saptamana trecuta si doar 5% din total au fost "recalculati", iar restul sumei nu vor sa mi-o achite in nici un caz, din motiv de "absente". Ei sustin ca o luna intreaga nu am facut orele, ceea ce este complet fals si ei nu au nicio dovada. Daca chiar era sa nu fiu prezent la ore, trebuia sa fiu chemat sa scriu explicatii, ceea ce nu s-a intamplat. Ce pot sa fac? Sunt cereri pe care as putea sa le printez si sa ii sperii putin? Nu am finantele necesare pentru a plati un avocat sau pentru a-i da oficial in judecata, dar nici timpul necesar.

Lawyer comments 1

Download discussion
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna ziua d-na Svetlana, DVS sunteți în drept să depuneți oficial o erere în adresa administrația instituțuiei pentru a fie efectuate recalculările cuvenite, ca mai apoi să aveți dreptul să vă adresați la organizația sindicale și mai apoi în instanță de judecată, cum este prevăzută de Codul muncii ... mai detaliat Articolul 354. Litigiile individuale de muncă
Se consideră litigii individuale de muncă divergenţele dintre salariat şi angajator privind:
a) încheierea contractului individual de muncă;
b) executarea, modificarea şi suspendarea contractului individual de muncă;
c) încetarea şi nulitatea, parţială sau totală, a contractului individual de muncă;
d) plata despăgubirilor în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor de către una din părţile contractului individual de muncă;
e) rezultatele concursului;
f) anularea ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) de angajare în serviciu, emis conform art.65 alin.(1);
h) alte probleme ce decurg din raporturile individuale de muncă.
Articolul 355. Examinarea cererii privind soluţionarea litigiului individual de muncă
(1) Cererea privind soluţionarea litigiului individual de muncă se depune în instanţa de judecată:
a) în termen de 3 luni de la data cînd salariatul a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului său;
b) în termen de 3 ani de la data apariţiei dreptului respectiv al salariatului, în situaţia în care obiectul litigiului constă în plata unor drepturi salariale sau de altă natură, ce i se cuvin salariatului.
(2) Cererile depuse cu omiterea, din motive întemeiate, a termenelor prevăzute la alin.(1) pot fi repuse în termen de instanţa de judecată.
(3) Instanţa de judecată va convoca părţile litigiului în timp de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
(4) Instanţa de judecată va examina cererea de soluţionare a litigiului individual de muncă în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia şi va emite o hotărîre cu drept de atac conform Codului de procedură civilă. (5) Instanţa de judecată va remite hotărîrea sa părţilor în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii.
Articolul 356. Executarea hotărîrilor privind soluţionarea litigiilor individuale de muncă
(1) Angajatorul este obligat să execute imediat, conform Codului de procedură civilă, hotărîrea (decizia) instanţei de judecată despre restabilirea drepturilor salariatului ce decurg din raporturile de muncă şi din alte raporturi legate nemijlocit de acestea.
(2) Neexecutarea actelor judecătoreşti indicate la alin.(1) atrage efectele prevăzute de Codul de executare.

15 july 2024