Atributiile directiei pentru drepturile copiilor

09 july 2020 62

Directia protectia copiilor raspunde doar oral ca nu este de competenta lor sa raspunda la intrebarile: 1) are dreptul mama copiilor sa refuze pensia alimentara a copiilor; 2) sa fie stabiliti copii cu mama daca ea locuieste intr-o camera de 11,5 m2, cu antreu si bloc sanitar. 3) unde s-a semnat ca este responsabila de copii (fiindca insista sa le aduc produse si bani) 4) daca parintii au aceleasi drepturi si responsabilitati, de ce le interzice copiilor sa mearga la tata conform graficului? Scrisoarea a fost receptionata de directie pe intai iunie si am primit doar un raspuns verbal pe trei iulie.

Jurist comments 2

Download discussion
Cătălina Bîrsanu
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Criminal law
  • Other areas

Bună ziua Ruslan,

1) Conform Art. 74(1) al Codului familiei, părinţii sunt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material. Astfel, mama nu are dreptul să refuze nici încasare pensiei, nici plata acesteia.

2) Art. 67 al Codului familiei prevăd în ce circumstanțe părinții... mai detaliat sunt decăzuți din drepturi părintești, unul dintre care fiind dacă astfel o cer interesele copilului. Respectiv, dacă camera în care locuiește mama nu are condiții sanitare și demne de trai, posibil e în interesele copilului ca acesta să nu locuiască cu mama. De altfel, nu ar fi o problema dimensiunea camerei.

3) În Art. 74(2) din Codul familiei se menționeză că modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă. Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare. Astfel, dacă părinții nu au un contract semnat, hotărârea judecătorească este soluția.

4) Legal, nu este corect nerespectarea acordului stabilit între părinți privitor la vizite și exercitarea drepturilor părintești. Din caz că unul din părinte interzice vizitele celuilalt, litigiul se soluţionează de către autoritatea tutelară, iar decizia acesteia poate fi atacată în instanţa judecătorească, care va emite hotărârea respectivă.

Mult succes!

10 july 2020

Multumesc pentru claritate. Sincer nu m-am asteptat la raspuns atat de rapid si clar. Cu toate as dori sa aflu unde pot gasi buchia legii sau ordin intern despre atributiile DPDC?

12 july 2020