Bani imprumutati unei rude

10 january 2019 53

Buna ziua. Am asa o situatie. Cu doi ani in urma am imprumutat la o ruda o suma de bani (3.000 euro). Intelegerea a fost ca peste un an, ruda data va intoarce datoria. Au trecut deja doi ani, dar nu imi intoarce datoria. De fiecare data imi spune: "mai asteapta putin, am sa intoc datoria...".
Problema este ca in momentul transmiterii banilor nu am niciun martor si nu am luat nicio recipisa de la ruda data, precum ca am imprumutat asa suma de bani. In ultimul timp, vorbind la telefon, am efectuat cateva inregistrari audio. In continutul inregistrarilor audio, persoana careia i-am imprumutat banii nu neaga faptul ca este dator.
Intrebare mea e urmatoare:
1) Unde ma pot adresa cu asa intrebare?
2) Cum pot sa-l impun, legal, sa intorca datoria data, neavand nici o recipisa, numai inregistrarile audio din convorbirile telefonice?
3) Sau exista o modalitate legala mai simpla de a-mi recupera banii de la ruda data?
Mersi anticipat.

Lawyer comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Criminal law
  • Labour law
  • Other violations

Buna D-le Vitalie,

În situația Dvs ar fi cazul ca pe cale amiabilă persoana respectivă să întocmească o declarație (proferabil legalizată notarial) prin care, recunoaște că a luat cu împrumut suma de 3000 euro, data la care a luat acest împrumut, cât perioada pentru care i-a împrumutat.

Cu regret, aceste înregistrări audio... mai detaliat puțin ce ar putea să vă ajute în instanța de judecată, cu atât mai mult cu cât în Republica Moldova nu se efectuează exertiza privind identificarea persoanei după voce.
De altfel, aceste înregistrări pot fi considerate drept o probă inadmisibilă.

Recomandarea este de a stabili o întrevedere cu ruda în cauză pentru a-i solicita eliberarea unei declarații de recunoaștere a datoriei, după care, vă puteți adresa în instanța de judecată având certitudinea că o să obțineți o hotărâre privind încasarea datoriei care, ulterior o puneți în executare.

SIgur că vă puteți adresa în instanța de judecată și fără această declarație, însă, în atare circusmtanțe este iminamente necesar ca persoana dată să se prezinte la ședință și să declare că recunoaște datoria respectiv acțiunea sau să depună o referință în care să menționeze că recunoaște contractarea unui împrumut de la Dvs., în caz contrar riscați să pierdeți procesul, cât și banii achitați pentru plata taxei de stat, eventual acheltuieli pentru servicii de avocat, etc.

11 january 2019