Case pe loturi pomicole

14 august 2020 310

Buna ziua. Am mai intrebat o data, dar vreau să concretizez întrebarea. Daca construiesc casa pe un lot pomicol, care este diferenta pentru mine in comparatie cu constructia si utilizarea casei pe un lot "pentru constructie" ? Vad un sector mare si toate terenurile acolo sunt din categoria "lot pomicol", dar de fapt peste tot sunt construite case si oamenii locuiesc. Casele pe terenurile mentionate se numesc "casuta de vacanta", "casuta sezoniera" etc. Care este diferenta pentru mine ce tip de teren si ce tip de constructie este?

Lawyer comments 1

Download discussion
Mihai Triboi
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Labour law
  • Real estate law
  • Business law

Bună ziua Dumitru!

Mai încerc odată să explic. Poate alți colegi mă vor completa.

Deci, să înțeleg că întrebarea e ce riscuri sunt dacă luați un teren pomicol pentru a construi pe el o casă?

În primul rând, puteți să obțineți refuz la obținerea certificatului de urbanism și autorizației de construcție. În... mai detaliat caz dacă sunt deja construții de tip case particulare, pun la îndoială legalitatea acestora.

Dacă însă aceste case sunt de tip case de odihnă/pensiuni, atrag atenția că conform art. 58 din Codul Funciar, pe asemenea terenuri este interzisă activitatea ce împiedică folosirea lor conform destinaţiei speciale. Pot apărea probleme la stabilirea domiciliului în asemenea case, ele nefiind conform destinației pentru locuit, ci doar pentru odihnă!
La fel, sunteți limitat și în modul de folosire a acestor terenuri, care este stabilit de autorităţile administraţiei publice locale şi de organele de ocrotire a naturii.

15 august 2020