Daca sare cineva de la etaj exact peste masina parcata sub bloc, este situatia data cumva acoperita de RCA? In cazul Casco e clar, dar daca nu este - ce e de facut?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Nicolae,
Prin polița RCA este asigurată răspunderea civilă a Dvs față de alte persoane, în legătură cu exploatarea autovehiculului.
În situația expusă de Dvs, nu este un caz asigurat de RCA, și vor fi aplicabile prevederile generale civile privind raspunderea delictuala. (dacă sare intenționat)
Respectiv, veți putea solicita în instanța de judecată...mai detaliatrepararea prejudiciului, de la persoana vinovată.
Ati putea de asemenea consulta, pentru a va convinge, LEGE Nr. 414 din 22.12.2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, si anume art. 7, 14, 15, 16.
Va fi, de asemenea, raspundere delictuala daca accidentul are loc din culpa (din neatentia persoanei...mai detaliatcare sare), nu neaparat din intentie, in conditiile art. 1398 Cod civil.
Prin urmare (conform art. 1416 Cod civil):
(1) Instanţa de judecată stabileşte felul despăgubirii în funcţie de circumstanţe. Ea va lua hotărîre diferită de cererea păgubitului numai din motive întemeiate.
(2) Instanţa de judecată, adoptînd hotărîre cu privire la reparaţia prejudiciului, obligă autorul prejudiciului să pună la dispoziţie un bun de acelaşi gen şi de aceeaşi calitate, să repare bunul pe care l-a deteriorat ori să compenseze integral prin echivalent bănesc prejudiciul cauzat. In cazul d-stra bunul va fi reparat.
(3) Instanţa de judecată stabileşte cuantumul reparaţiei prin echivalent bănesc în funcţie de întinderea prejudiciului de la data pronunţării hotărîrii. Persoana vătămată poate cere despăgubiri suplimentare pentru prejudiciul care a apărut după pronunţarea acestei hotărîri.
(4) Repararea prejudiciului prin echivalent bănesc se face prin încasarea unei sume globale în folosul persoanei vătămate sau prin stabilirea unei redevenţe. În cazul în care se stabileşte o redevenţă, debitorul poate fi obligat la depunerea unei garanţii.
Sper ca v-am fost de folos.
19 july 2016
Nic Buh
Ma refeream la cazul cand cineva se arunca mortal de la etaj si decedeaza. Cine acopera dauna cauzata de acesta caci de pe el nu mai poti cere ceva?
De la mostenitorii lui poti cere repararea prejudiciului, in caz ca avea ceva bunuri. Daca n-are, atunci n-ai ce-i face. Doar daca nu-i minor - in asa caz, vor fi tinuti pentru repararea prejudiciului parintii.
Obligatia ce s-a nascut din dauna automobilului, este nascuta dintr-un delict. Prin urmare, aceasta urma sa fie reparata din patrimoniul defunctului. Daca defunctului avea anumite bunuri active, acestea urmau sa fie impartite intre mostenitori impreuna cu pasivul (adica obligatiile) sau ->Articolul 1444 Cod civil. Daca patrimoniul defunctului, de exemplu, a...mai detaliatfost impartit intre 3 mostenitori, la fel si obligatia de reparare a prejudiciului este impartita proportional cotei succesorale intre mostenitori (Articolul 1540-1551 Cod civil) --> daca prejudiciul este de 3000 lei, fiecare din mostenitori este obligat sa plateasca , proportional cotei sale mostenite din patrimoniul defunctului, cate 1000 lei (daca cotele sunt egale).
SILVIU POTÎRNICHE
Nicolae,
Prin polița RCA este asigurată răspunderea civilă a Dvs față de alte persoane, în legătură cu exploatarea autovehiculului.
În situația expusă de Dvs, nu este un caz asigurat de RCA, și vor fi aplicabile prevederile generale civile privind raspunderea delictuala. (dacă sare intenționat)
Respectiv, veți putea solicita în instanța de judecată... mai detaliat repararea prejudiciului, de la persoana vinovată.