Cerere - Informatii (deschidere societate de munca temporara in Moldova)

03 april 2017 33

Sunt interesat sa deschid o societate de munca temporara (cod CAEN 7820) in Republica Moldova. Va rog sa-mi comunicati urmatoarele:
- o societate de munca temporara moldoveneasca poate sa angajeze si sa detaseze (de exemplu, in Franta) muncitori romani, maghiari, alta cetatenie decat cea moldoveneasca,
- indemnizatia pe care societatea de munca temporara o acorda salariatilor detasati este impozabila? In cazul afirmativ, este impozabila in totalitate sau numai peste un anumit plafon? Care ar fi acest plafon?
- In conditiile in care muncitorii angajati si detasati in strainatate raman – pe perioada detasarii lor -afiliati la regimul social din Moldova, care sunt conditiile de obtinere a certificatelor A1.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra cat mai prompt si mai detaliat. Apreciez in mod deosebit daca exista conditii sau specificitati ale detasarii din Republica Moldova pe care mi le-ati putea mentiona.
Cu stima, Lauda Stefan

Lawyer comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law

Stefan, bine ai venit pe yAvo!
Legislatia muncii din Republica Moldova nu prevede asa forma de raport de munca - agent temporar de munca.
Respectiv, poti realiza intentia ta prin fondarea unei societati comerciale obisnuite (SRL) care sa aiba ca obiect de activitate intermedierea. Ulterior, fiecare persoana (client) va trebui angajat la... mai detaliat acel SRL in baza unui contract de munca (in orice functii...), dupa care detasat la compania din strainatate. Or, Codul Muncii prevede posibilitatea si conditiile detasarii: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=326757 (art. 55 alin. (1) lit. c), art. 71 si 72)
Cam complicata schema...nu cred ca este posibila in conditiile legislative actuale, mai ales ca nu este reglementata vreo autoritate publica care sa autorizeze acest tip de activitate, nu este clar cum se vor stabili raporturile cu Casa Nationala de Asigurari Sociale, etc...
Legislatia nu prevede indemnizatii pentru persoanele detasate, mai ales ca art. 77 din Codul Muncii prevede ca in cazul detasarii , contractul de munca se considera suspendat.
Referitor la nationalitatea angajatilor - nu sunt careva limitari legale.

05 april 2017