Cineva a cumparat un telefon în rate folosind copia buletinului meu de identitate

31 january 2022 54

Bună ziua. Cineva a cumparat un telefon în rate folosind copia buletinului meu de identitate. Am primit o înștiințare cum că aș avea datorii. Nu am mers la poliție, pentru că nu mă aflam în țară. Ce risc acum?

Jurist comments 3

Download discussion
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna Victor, ar fi normal să împuterniciți un avocat sau o persoană de încredere pentru a clarifica situația proastă, altfel o să vă treziți cu o cerere în instanță, care o să pronunțe o hotărâre de încasarea silită a banilor. Persoana, care s-a folosit de buletinul de identitate al DVS... mai detaliat este un escroc, conform Codul penal poate fi tras la răspundere penală Articolul 190. Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a mai multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

31 january 2022
Irina Clepalo
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Family law
  • Other areas
  • Labour law

Buna ziua,
Victor, la caz totuși este necesar de înregistrat o plîngere pe cazul dat la organul de urmărire penală, dat fiind faptul că suntem în fața unei infracțiuni.
Mai mult dacă la moment se regăsește o acțiune înaintată în instanța de judecată de către compania nebancară de la care s-a... mai detaliat solicitat creditul pentru procurarea telefonului în rate, aveți toate șansele de a interveni în proces cu o referință la cazul dat, sau în caz că există o hotărîre intereveniți cu o cerere de apel asupra acesteia. Astfel, vom putea solicita de la instanță numirea expertizei grafoscopice (din considerentul, că contractul a fost semnat de cineva) prin acestă expertiză vom demonstra că Dvs nu aveți legătură cu aceste acțiuni.

01 february 2022
Arsen Saruhanean
  • Advocate
  • Criminal law
  • Labour law
  • Family law
  • Traffic violations
  • Other violations

Bună ziua! Susțin colegii doar în partea depunerii Plângerii la Inspectoratul de Poliție și acțiunile ulterioare.
Dar, mai întîi de toate trebuie trebuie să sunați la numărul de telefon, prin care a venit mesajul că aveți datorii și să stabiliți prin intermediul cărei companii a fost procurat telefonul mobil cu utilizarea... mai detaliat ilegală a datelor Dumneavoastre fără consimțămîntul Dumneavoastră și în lipsa unui act de identitate - în original/ Sunați și întrebați denumirea companiei și adresa acesteia(sediul).
După această, mergeți acolo și solicitați verificarea tuturor actelor semnate pentru procurarea telefonului mobil. Întrebați cu cine a fost încheiat Contractul, dacă cineva a văzut pe Dumneavoastră sau Vă văd pentru prima data.
Întocmiți și depuneți o Plângere la fața locului privind folosirea ilegală a datelor Dumneavoastre personale în lipsa unui consimțămînt, în lipsa actului de identitate în oiginal, în lipsa verificării identității reale a persoanei, cu care a fost semnat Contractul de credit pentru procurarea telefonului mobil. Solicitați anexarea acestei Plângeri la dosarul companiei și solicitați chemarea reprezentanților companiei, cu care a fost încheiat Contractul respectiv pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, anularea Contractului din cauza viciului de consimțămînt și folosirii ilegale a documentelor, ce conțin date personale pentru procurarea ilegală a telefonului mobil.
După primirea datelor despre această peroană, depuneți Plângerea împotrivă ei și împotriva Reprezentantului companiei, de unde a fost procurat telefonul mobil.

01 february 2022