Contract de prestări servicii cu un angajat

10 january 2017 168

Este legală încheierea de către întreprindere a unui contract de prestări servicii, sau antrepriză, cu un angajat al acestei întreprinderi, pentru executarea unor lucrări, care diferă de specificul muncii pe care o îndeplinește angajatul în temeiul contractului său de muncă. Acțiunea contractului civil are loc în același timp cu a celui de muncă. Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul la această întrebare teoretică, care mă tot framanta.

Lawyer comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law

Teoretic, este posibil. Atrageti atentia, insa, ca raporturile contractuale sa nu fie, si sa nu poata fi atribuite eventual la raporturi juridice de munca. Aceasta poate fi asigurat, prin interpretarea doctrinara a specificului raporturilor de munca, din care se poate concluziona ca:
- Contractul de prestari servicii nu poate prevedea... mai detaliat dependenta (subordonarea) prestatorului fata de Client (angajator) : graficul de prestare a serviciului, disciplina, etc.
- Contractul de prestari servicii nu poate avea ca obiect servicii care ar fi putut fi prestate, in mod normal, de prestator, in calitatea acestuia de salariat. In acest sens, activitatea prestata trebuie sa fie delimitata clar de activitatea de munca (un caracter oportunist, neprevazut, un specific neordinar fata de domeniul economic de activitate al Intreprinderii, etc.). Spre exemplu, este evident ca persoana fizica care este si angajata in functia de contabil, poate fi contractata pentru repararea acoperisului institutiei. Alta va fi situatia cind acel contabil va fi contractat pentru servicii de intocmire a unor fisiere contabile ale Intreprinderii.
- Contractul de prestari servicii nu poate presupune ca mijloacele si resursele utilizate preponderent de catre prestator, sa constituie resursele ce apartin Clientului, ci trebuie sa prevada ca serviciile sunt prestate cu capacitatea si uneltele proprii ale prestatorului.
- Remuneratia cuvenita prestatorului este total diferita decit salariul si indemnizatiile specifice raporturilor de munca, respectiv Contractul trebuie sa prevada cuantumul remuneratiei, care de regula se achita raportat la rezultatul prestarii serviciilor, si nu la durata prestarii.
- si nu in ultimul rind, dar cred ca si cel mai important este ca Contractul de prestari servicii sa reprezinte vointa reala a partilor indreptata spre stabilirea unei conventii civile, si nu spre ascunderea unor raporturi juridice de munca, in scopul evitarii unor obligatii si responsabilitati specifice acestui gen de raporturi juridice.
In orice caz, recalificarea raporturilor contractuale de prestari servicii in raporturi de munca poate fi efectuata doar de catre instanta de judecata.

10 january 2017