Copiii minori raspund legal de apartamentul privatizat?

28 june 2023 14

Buna ziua. Parintii au privatizat un apartament cand si sora mea eram minore (am fost incluse in actul de privatizare). Mai tarziu, parintii au divorat, iar eu si sora mea nu mai locuim de 25 de ani in acel apartament, in care continua sa locuiasca doar tata. In apartament a avut loc un incendiu si, ca urmare, au fost cauzate pagube apartamentului vecinilor de jos. Vecinii ne-au contactat pe noi (fiicele locatarului respectiv) si pretind ca noi sa contribuim la reparatia apartamentului lor. Noi de la tata nu am avut nimic in ultimii 25 de ani si nu consideram ca suntem datoare lui cu ceva. Vecinii, insa, sustin ca suntem coproprietare, prin urmare, responsabile pentru pagubele mentionate si ne-au amenintat ca ne vor da in judecata si pe noi. Sunt corecte si legale pretentiile vecinilor? Mersi mult.

Lawyer comments 3

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Bună ziua. Dacă ați participat la privatizare și sunteți înscrise ca coproprietari, chiar dacă nu locuiți în acel apartament, dreptul de proprietate nu se stinge.
Referitor la răspundere... așteptați acțiunea în judecată ca să vedeți pe ce și cum își vor întemeia pretențiile vecinii, ulterior deja veți decide să le compensați... mai detaliat cheltuielile sau nu.

Codul civil prevede că în caz de incendiu prejudiciul se recuperează de la autorul incendiului și nu de la proprietarul imobilului.

Articolul 2002. Prejudiciul cauzat în caz de extremă necessitate

(1) Prejudiciul cauzat de o persoană în caz de extremă necesitate urmează a fi reparat de ea.

(2) Luînd în considerare împrejurările în care a fost cauzat prejudiciul, instanţa de judecată poate obliga la repararea lui terţul în al cărui interes a acţionat autorul prejudiciului sau poate exonera de obligaţia de reparare, integral sau parţial, atît autorul prejudiciului, cît şi terţa persoană.

(3) Prejudiciul produs în urma stingerii sau localizării unui incendiu va fi reparat de autorul incendiului.

29 june 2023
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Other violations
  • Traffic violations

Buna ziua. Nu vă grăbiți. Așteptați înaintarea unei acțiuni în instanța. Totodată va explic că, sunteți coproprietari a bunului imobil, indiferent de faptul dacă locuiți sau nu în acest bun. Vă recomand să verificați informația respectivă la serviciul cadastral, or chiar în caz de înaintare a unei acțiuni împortiva DVS,... mai detaliat este necesară probarea deținerii unei cote-părți în imobilul în cauză

29 june 2023
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna Ecaterina, dacă vecinii o să se adreseze în instanță, statutl DVS o să fie pârâte, în cazul dat DVS aveți niște drepturi prevăzute de Codul de procedură civilă Articolul 186. Prezentarea de către pîrît a probelor şi referinţei
... mai detaliat (1) În cadrul pregătirii cauzei pentru dezbateri judiciare, judecătorul stabileşte data pînă la care pîrîtul urmează să prezinte în judecată referinţa şi toate probele necesare, sub sancțiunea decăderii.
(2) Depunerea referinţei este obligatorie. În cazul nedepunerii ei în termenul stabilit de instanţă, pîrîtul este decăzut din dreptul de a mai prezenta probe, dacă legea nu prevede altfel, iar cauza este examinată în baza materialelor anexate la dosar.
(3) În referință se indică:
a) instanţa căreia îi este adresată;
b) numele sau denumirea reclamantului, domiciliul ori sediul lui;
c) numele sau denumirea pîrîtului, domiciliul ori sediul lui; datele bancare și numărul de identificare de stat (IDNO) – pentru persoane juridice şi întreprinzători individuali; numărul de identificare personal (IDNP) – pentru persoane fizice, dacă pîrîtul locuieşte în străinătate – adresa din Republica Moldova unde urmează a i se comunica datele de procedură;
d) numărul de telefon şi alte date de contact ale pîrîtului persoană fizică; numărul de telefon, adresa electronică şi alte date de contact ale pîrîtului persoană juridică;
e) numele, prenumele, adresa, numărul de telefon, adresa electronică şi alte date de contact ale reprezentantului pîrîtului;
f) obiecțiile la toate pretențiile reclamantului, circumstanţele de fapt şi de drept;
g) toate probele împotriva fiecărei pretenții;
h) excepțiile de procedură pe care pîrîtul le invocă față de cererea reclamantului, cererile și demersurile pîrîtului;
i) orice cerere menționată la art. 166 şi 167, în funcţie de interesul procesual al pîrîtului;
j) alte date importante pentru soluţionarea cauzei.
(31) Pentru instanţa judecătorească se anexează copii certificate de pe înscrisuri şi de pe alte documente pe care se întemeiază referinţa. Referința cu toate anexele se depune în numărul necesar pentru toți participanții la proces. Referința se semnează de pîrît sau de reprezentantul lui împuternicit în modul stabilit. Referința pîrîtului persoană fizică care este asistat în judecată de un avocat şi referinţa pîrîtului persoană juridică trebuie să fie dactilografiate și depuse prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor, cu semnătură electronică avansată calificată.
(4) Judecătorul explică pîrîtului că neprezentarea în termen a probelor şi a referinţei nu împiedică soluţionarea cauzei în baza materialelor din dosar.

29 june 2023