Buna! Am luat in martie anul trecut un credit nebancar si nu am putut sa-l achit. Astazi colectorii m-au anuntat ca ma dau in judecata daca nu achit, imi pun interdictie sa parasesc tara si imi blocheaza cardurile. Ce pot face? Sunt in concediu de maternitate.
Igor Brinișter
Buna Renata!
Întâi de toate trebuie să știți că interdicția de a părăsi țara o aplică doar instanța de judecată și numai după ce există o hotărâre judecătorească/ordonanță de încasare a sumei și aceasta a fost pusă în executare la un executor judecătoresc.
Astfel, în cadrul procedurii de executare executorul judecătoresc trebuie... mai detaliat să întreprindă toate acțiunile pentru a asigura executarea documentului executoriu și doar în cazul în care acestea nu oferă efectul scontat, executorul poate depune demers în instanța de judecată în scopul aplicării interdicției de părăsire a țării. O astfel de interdicție poate fi aplicată nu mai mult decât de 3 ori consecutiv.
Cât ține de blocarea cardurilor este de remarcat că, executorul nu poate bloca cardul ci doar mijloacele bănești care sunt sau eventual vor intra în contul Dvs.
Dacă aceste sume provin din pensia de întreținere pentru copil, alocație și/sau indemnizație sau sunt destinate copilului Dvs. acestea nu pot fi urmărite.
Totuși, executorul poate urmări indemnizația pe care o primiți personal Dvs. cu condiția respectării limitelor prevăzute de Codul de executare.
Cel mai bine ar fi să achitați datoriile, deoarece la sigur vi se aplică penalități, care curg la infinit și nimeni cu nimic practic nu vă poate ajuta.
În cazul în care contractul de împrumut prevede clauze abuzive, care nu au fost negociate individual, ipotetic există șansa de a le anula. Totul depinde de circumstanțele încheierii contractului de împrumut și anume cum au avut loc negocierile și vi s-au explicat sau nu prevederile contractuale, ați primit sau nu informația precontractuală, care să includă informația cu privire la Dobânda Anuală Efectivă, adică costul total al împrumutului contractat și altele.
În cazul în care creditorul vă acționează în instanța de judecată, depuneți o referință și expuneți-vă poziția cu privire la modul/circumstanțele în care a fost încheiat contractul de împrumut.
Puteți solicita inclusiv reducerea penalității.
Recomandăm contractarea unui avocat care să vă apere interesele, iar în lipsa posibilității de a contracta un avocat vă puteți adresa la Consiliul Național pentru acordarea Asistenței Juridice Garantate de Stat.
Pentru aceasta accesați pagina web www.cnajgs.md unde găsiți datele de contact necesare.
Succes.