Cum sa ies din incurcatura?

09 february 2023 160

Buna ziua. Aveam probleme cu niste credite nerambursate si am apelat la anticolectori. Acestia au cerut o suma mare pentru serviciile lor. Dupa un timp, am hotarit ca nu mai am nevoie de serviciile lor, deoarece nu au facut nimic ca sa ma ajute. Cu toate acestea, ei imi cer bani prin judecata, mai exact 15.000 lei. Ce sa fac? Am documente si contractul cu ei.

Jurist comments 3

Download discussion
  • Legal consultant
  • Business law
  • Civil law
  • Real estate law

Buna ziua,

Puteți solicita actul de predare-primire a serviciilor executate de către ei. Sa vedeți ce au facut și prețul pentru fiecare acțiune. În caz ca nu pot justifica suma, puteți refuza plata.

La fel, e nevoie de studiat clauzele contractului pentru a vedea structura serviciilor și modul de plată.

10 february 2023
Tatiana Scobiola
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Other violations
  • Other areas

Bună ziua!
Este necesar de analizat clauzele contractului și modalitatea prevăzute de rezoluțiune(încetare) a contractului la inițiativa Dvs.
Din moment ce ați semnat contractul se prezumă că ați acceptat toate condițiile contractuale.
Mai mult, obligația pe care și-o asumă profesionistul este obligația de mijloace, adică el este ținut să manifeste, la executarea prestației... mai detaliat sale, prudența și diligența necesară (art. 780 Cod Civil), adică el nu poate fi obligat să obțină rezultatul promis. Așa e specificul profesiei.

Articolul 780. Obligația de rezultat și obligația de mijloace

(1) Debitorul unei obligații de rezultat este ținut să atingă rezultatul promis.

(2) Debitorul unei obligații de mijloace este ținut să manifeste, la executarea prestației sale, prudența și diligența unei persoane rezonabile de aceeași calitate, pusă în aceleași circumstanțe.

(3) Pentru a determina dacă obligația este de mijloace sau de rezultat, se ține cont, printre altele, de următoarele:
a) modul în care obligația este exprimată în contract;
b) prețul și celelalte clauze ale contractului;
c) gradul de risc care, în mod normal, îl implică atingerea rezultatului scontat;
d) aptitudinea celeilalte părți de a influența executarea obligației.

Pentru a face o diferența mai clară între cele două categorii de obligații, se cere exemplificarea acestora: obligația de a plati o suma de bani, obligația de a preda un bun, obligația de a asigura folosința unui bun în cazul contractului de locațiune, reprezintă obligații de rezultat.

În schimb, obligaîiile de mijloace pot fi exemplificate astfel: obligația medicului de a depune prudența și diligența în acord cu principiile profesiei pentru însănătoșirea pacientului, obligația avocatului de a se folosi de toate resursele în vederea atingerii rezultatului scontat.

10 february 2023
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna Andrei, eu reau să vă spun, că DVS ați apelat la niște escroci, ativitate colecturilor în țară este ilegală. Eu vă orinetezi ce spune în cazul DVS Codul penal, DVS sunteți în drept să depuneți o cerere la polișie pentru a fi trași la răspundere penală compania de colectare,... mai detaliat conform Codul penal, DVS puteți apela viberul meu de pe telefonul +373686699500 și noi vom dicuta Articolul 190. Escrocheria

(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a mai multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

(2) Escrocheria săvîrşită:

a) - exclusă

b) de două sau mai multe persoane;

d) cu folosirea situaţiei de serviciu

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial archeologic

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală

se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.

(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari

se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

10 february 2023