Cum sa plateste deservirea blocului in ACC: pe metru patrat, pe numarul de persoane sau pe apartament?

05 september 2019 963

Locuiesc intr-un apartament de 43 mp in mun. Chisinau, avem ACC. La noi deservirea blocului este iarna 150+20 lei servitoarea si vara 100+20 lei de pe apartament (desi avem apartamente 40 mp si de 120 mp), gunoiul si liftul tot platim de pe apartament (indiferent ca in apartament sta o persoana sau cinci). M-am adresat la Pretura Riscani si la Primaria Chisinau cu aceasta problema. Am primit raspuns: HOTARaREA DE GUVERN nr. 191 din 19.02.2002, Anexa nr.1 (5). Asociatia noastra spune ca aceasta lege nu se aplica ACC si continua mai departe sa calculeze platile (ascensorul, evacuarea gunoiului) pe apartament, si nu pe metru patrat si numarul de persoane rezidente. Ajutati-ma, va rog! Ce de facut in asa caz?

Jurist comments 5

Download discussion
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Buna!

Răspunsul la întrebarea ridicată se regăsește în HOTĂRÎREA DE GUVERN Nr. 191 din 19.02.2002 despre APROBAREA Regulamentului cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă.... mai detaliat

De asemenea, vedeți și Legea serviciilor publice de gospodărie comunală nr. 1402-XV din 24.10.2002

La fel, puteți vedea și Recomandarea Curții Supreme de Justiție nr. 88 din 25 februarie 2016 Cu privire modul de aplicare a unor dispoziţii legale la soluţionarea pricinilor ce ţin de prestarea serviciilor publice de gospodărie comunală


Succes.

06 september 2019
Sergiu Ceban
  • Legal consultant
  • Real estate law

În cazul unui ACC, responsabilitatea de a participa la cheltuielele pentru deservirea și întreținerea blocul este o obligație a fiecărui proprietar de încăpere.
Plata pentru toate serviciile comunale se percepe conform "HOTĂRÎREA DE GUVERN Nr. 191 din 19.02.2002", daca Statutul sau Regulamentul intern al Asociației nu prevede alt ceva. În cazul... mai detaliat unui A.C.C. aveți dreptul de a adopta decizii cu privire la tarifare, astfel încăt cf. Legii condominiului Nr. 913 din 30.03.2000 - Organul suprem este Adunarea Generala a membrilor, iar deciziile se specifică în procese verbale.

13 september 2019
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other areas

Consider că normele la care voi face referire mai jos sunt niște norme imperative, de la care nici Adunarea Generală a membrilor ACC nu poate deroga, în sensul că nu poate schimba metodologia de stabilire la contribuției la cheltuielile comune.
Astfel, în art.1 al Legii nr.913 din 30.03.2000 condominiului în fondul... mai detaliat locativ, se definesc înțelesul noțiunilor principale utilizate în cuprinsul prezentei legi, fiind stabilit că: „Noţiunile utilizate în cuprinsul prezentei legi au următorul înţeles:
„proprietate comună - părţile dintr-o clădire, alte obiecte imobiliare aflate în proprietate, care nu sînt apartamente sau încăperi cu altă destinaţie decît aceea de locuinţă şi care sînt destinate folosirii în comun de către toţi proprietarii din condominiu;
cota-parte - cota ce îi revine fiecărui proprietar din proprietatea comună în diviziune, prin care se stabileşte cota acestuia în totalul plăţilor obligatorii pentru întreţinerea şi reparaţia bunurilor comune, în alte cheltuieli comune, precum şi cota voturilor la adunarea generală a membrilor asociaţiei de coproprietari în condominiu;”.
Aici accentuez că legiuitorul a accentuat că cota coproprietarului în toate plățile obligatorii pentru întreținerea și reparația bunurilor comune se aplică și la alte cheltuieli comune.
Totodată, în art.7 este descrisă în detaliu cota-parte în condominiu, fiind stabilit că aceasta este proporţională cotei constituite din suprafaţa totală (în metri pătraţi) a locuinţelor (încăperilor) ce îi aparţin în condominiu proprietarului respectiv, fiind indicat că conform art.26 al legii, această cotă-parte poate fi modificată prin decizia adunării generale a proprietarilor și că cota-parte poate fi diferită pentru diferite grupuri de proprietari, în funcţie de tipul încăperilor ce le aparţin în condominiu.”
Analizând prevederile art.7 și 26 al legii, constatăm că cota-parte poate fi modificată doar pentru proprietarii de încăperi cu destinație nelocativă, concluzia fiind că cota-parte nu poate fi modificată pentru proprietarii de încăperi cu destinație locativă, adică pentru apartamente.
Articolul 14 al legii, în alin.(5), dispune că: „(5) Mărimea plăţii pentru întreţinerea şi reparaţia proprietăţii comune din blocul locativ este proporţională cotei-părţi deţinute de fiecare proprietar/chiriaş al locuinţei şi se determină conform tarifului aprobat în modul stabilit.”
În art.20 al legii, este menționat că „(1) în cazul în care asociaţia de coproprietari, prin activitatea sa, nu încalcă drepturile şi interesele proprietarilor apărate de lege, ea are dreptul:
c) să întocmească devizul anual de venituri şi cheltuieli, inclusiv cheltuieli pentru exploatarea, reparaţia şi reconstrucţia proprietăţii comune, defalcări speciale în fondul de rezervă pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale posibile, precum şi cheltuieli pentru alte scopuri, prevăzute de prezenta lege şi de statutul asociaţiei;
d) să stabilească pentru fiecare proprietar cuantumul plăţilor obligatorii conform cotei de participare;”
Constatăm că și prevederile art.20 fac trimitere la faptul că plățile obligatorii stabilite proprietarilor sunt stabilite conform cotei de participare.
În art.21 al legii, la obligațiile asociației de coproprietari, este menționat faptul că ACC este obligat să: „a) să asigure executarea prevederilor prezentei legi, altor acte normative şi ale statutului asociaţiei;
e) să asigure respectarea intereselor tuturor membrilor asociaţiei la stabilirea condiţiilor şi modului de posedare, folosire şi dispunere de proprietatea comună, la repartizarea între proprietari a cheltuielilor pentru întreţinerea şi reparaţia bunurilor comune din condominiu;”

28 october 2021
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other areas

.......ce este de făcut........de luat actele organelor de conducere a ACC în baza cărora s-au hotărât mărimile acestor plăți și de le contestat în instanța de judecată..........a solicita constatarea/declararea nulității acestor acte pe motiv că încalcă normele imperative ale legii..........vezi nulitatea virtuală în Codul Civil............nulitatea absolută este imprescriptibilă............

03 february 2022
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other areas

.....odată ce pretențiile vor fi admise și va fi constatată nulitatea actelor contestate, ACC nu va putea încasa în mod silit datoria formată în baza actelor declarate nule și va fi nevoită să reexamineze mărimile plăților respective, cu efectuarea unui recalcul .....asta e soluția.......

03 february 2022