Decaderea din drepturi parintesti a unui cetatean al Romaniei

15 april 2021 18

Buna ziua. Sunt divortata, fostul sot este cetatean roman cu domiciliul in Romania. Am hotararea instantei pentru stabilirea pensiei alimentare. Cu toate acestea, tatal copilului nu se implica in cresterea copilului. Cum il pot decadea din drepturile parintesti? Trebuie sa o fac in RM sau in Romania? Care sunt procedura?

Lawyer comments 1

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Advocate
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law
  • Traffic violations
  • Other areas

Buna ziua
Acțiunea poate avea loc în Moldova, doar că pentru decăderea din drepturile părinteți urmează să vă adresați în instanța de judecată, procedura este una complexă, în acest sens urmînd a fi identificate probe în sensul:

Părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă:
a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti,... mai detaliat inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
b) refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
c) fac abuz de drepturile părinteşti;
d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicînd violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
e) prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
g) au săvîrşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi
h) în alte cazuri cînd aceasta o cer interesele copilului.

Decăderea din drepturile părinteşti are loc numai pe cale judecătorească.
Acţiunea privind decăderea din drepturile părinteşti poate fi pornită de celălalt părinte, tutorele copilului, autoritatea tutelară locală/teritorială.
Cererea privind decăderea din drepturile părinteşti se examinează cu participarea obligatorie a autorităţii tutelare locale/teritoriale.
Instanţa judecătorească este obligată să transmită, în termen de 3 zile din momentul cînd hotărîrea privind decăderea din drepturile părinteşti a rămas definitivă, o copie a acesteia organului stare civilă din raza teritorială a instanţei.

15 april 2021