Delimitarea proprietății

07 july 2023 5

Bună ziua. Am procurat o casă și am comandat lucrări de măsurare. În urma măsurărilor făcute de către inginerul cadastral s-a depistat că gardul cu vecinii este amplasat nu pe hotar, ci pe terenul meu, la 3 metri de la hotarul înregistrat la cadastru. Nu reușesc să rezolv cu vecinii problema menționată pe cale amiabilă. În afară de asta, între hotarul legal al proprietății și gardul existent (incorect), vecinul a ridicat o construcție care nu este înregistrată la cadastru.

Lawyer comments 3

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Bună ziua. Pentru a rezolva problema dumneavoastră trebuie de studiat actele care le deţineţi or pot exista mai multe soluţii atît în favoarea dumneavoastră cît şi invers.

Poate fi solicitată demolarea construcţiei într-un proces contravenţional.

sau se poate soluţiona pe calea unei acţiuni civile, codul civil prevede
Articolul 521. Accesiunea imobiliară artificială

(1) Construcţiile... mai detaliat şi lucrările subterane sau de la suprafaţa terenului sînt prezumate a fi făcute de proprietarul terenului pe cheltuiala sa şi îi aparţin acestuia pînă la proba contrară. Prin lucrări se înţeleg plantarea, precum şi amenajările aduse unui teren care nu se încorporează în mod durabil în acesta.

(2) Proprietarul de teren care a efectuat construcții și alte lucrări cu materiale străine devine proprietarul lucrării, neputînd fi obligat la ridicarea acesteia și nici la restituirea materialelor întrebuințate. El este obligat față de proprietarul materialelor să plătească valoarea acestora. Dacă lucrările au fost efectuate cu rea-credință, proprietarul de teren este obligat să repare și prejudiciul cauzat.

(3) În cazul în care construcţiile sau lucrările sînt făcute de un terţ, proprietarul terenului are dreptul să le ţină pentru sine sau să oblige terţul să le ridice pe cheltuială proprie şi să repare prejudiciul cauzat. Dacă păstrează construcţiile sau lucrările făcute de un terţ, proprietarul este obligat să plătească, la alegere, valoarea materialelor şi costul muncii ori o sumă de bani egală cu creşterea valorii terenului.

(4) În cazul în care construcţiile sau lucrările sînt făcute de un terţ de bună-credinţă, proprietarul de teren nu poate cere ridicarea lor şi este obligat să plătească, la alegere, valoarea materialelor şi costul muncii sau o sumă de bani echivalentă creşterii valorii terenului.

(5) În locul păstrării construcțiilor sau lucrărilor făcute de terț, proprietarul are dreptul să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere terenul sau porțiunea afectată de construcție ori lucrare la valoarea de piață pe care terenul sau porțiunea ar fi avut-o dacă construcția ori lucrarea nu s-ar fi efectuat. În absența înțelegerii părților, proprietarul poate cere instanței de judecată stabilirea prețului și pronunțarea unei hotărîri care să țină loc de contract de vînzare-cumpărare.

08 july 2023
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna ziua Mihail, în afară de celea menționate de colegul meu dl. Sergiu, DVS sunteți în drept să v adresați la rauon la Inspectoratul în construcție cu o cerere înprivința construcție pe ternul DVS, tot depinde perioada râdicării construcției, este Codul contravențional Articolul 179. Construcţii neautorizate şi intervenţii neautorizate... mai detaliat la construcţiile

existente

Executarea construcţiilor de orice categorie, a lucrărilor de modificare, reamenajare, consolidare şi reparaţie capitală a clădirilor şi edificiilor, indiferent de tipul de proprietate şi de destinaţie, fără autorizaţie de construcţie, precum şi a construcţiilor ce cad sub incidenţa legislaţiei privind calitatea în construcţii fără licenţă eliberată în modul stabilit,

se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 270 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

08 july 2023
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Domnul Grigoraş, într-adevăr are dreptate referitor la aspectul contravenţionl al construcţiei fără autorizație, însă trebuie de văzut dacă examinarea chestiunii legate de această construcție (art.179CContr.) e de competența Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică sau a Autorității publice locale (primaria)

codul contravențional prevede:
4082. Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică
(2) Inspectoratul Național... mai detaliat pentru Supraveghere Tehnică constată şi examinează contravenţiile prevăzute la art.84, 179, art.273 pct.1), 2), 4), 6), 10)–13), art.278–281, art.283 alin.(1) şi art.344, săvîrşite în domeniile de activitate ce ţin de competenţa sa.


Articolul 42310. Administrația publică locală

(1) Contravenţiile prevăzute la art.1041, 116, 1261, 1341, 154, art. 157 alin. (4), (6), (7)–(12), art. 158, art.178, 179, 1801, 181, art.273 pct.9), 91), 11), 15) şi 16), art.326 alin.(1) - (12) şi art.364 alin. (1) și (9) se constată de către organele specializate ale administraţiei publice locale.

08 july 2023