Buna ziua. Sunt căsătorită cu un cetățean român, de mai bine de doi ani nu mai stam împreună! Intre timp am nascut un copil im afara casatoriei, iar copilul poartă numele de familie al sotului român, care nu este tatal biologic! Spuneți-mi, va rog, care este procedura de divorț, apoi de schimbare a numelui copilului in numele meu (al mamei), stabilirea paternitatii tatalui biologic si incasarea pensiei alimentare! Cat ma vor costa serviciile unui avocat pentru a ma asista in instanța de judecată?
Igor Brinișter
Bună ziua!
Stimată Dna Ana,
I. Desfacerea căsătoriei
Potrivit prevederilor Codului familiei aveți la dispoziție 2 soluții și anume:
1) fie desfaceți căsătoria în procedura notarială
2) în cazul în care soții nu pot convini asupra desfacerii căsătoriei în procedura notarială în virtutea existenței anumitor divergențe, fiecare dintre soți este în drept să se adreseze... mai detaliat în instanța de judecată.
II. Cotestarea / constatarea paternității, stabilirea domiciliului minorului și încasarea pensiei de întreținere.
Având în vedere circumstanțele cauzei, urmează să inițiați o altă acțiune în justiție împotriva celui care este tatăl biologic, cât și a celui care este tatăl căruia la fel să-i atribuiți calitatea de pârât prin cerere.
În cadrul acestui proces trebuie să înaintați următoarele pretenții:
1. Dispunerea efectuării expertizei genetice (ADN) între Z(persoana cu care ați conceput copilul) și Y la instituția medicală care va efectua expertiza. (Cu titlu de informare începând cu septembrie 2019 deja și în Republica Moldova se efectuează asemenea expertize costul căreia este de circa 12 mii lei).
2. A constata că pârâtul X(soțul oficial la momentul conceperii și nașterii copilului) nu este tatăl copilului cu radierea numelui acestuia din certificatul de naștere al copilului Y de la rubrica TATA și din Registrul actelor de stare civilă respectiv.
3. A constata paternitatea lui Z față de copilul Y cu menționarea faptului că hotărârea servește drept temei pentru indicarea numelui lui Z în certificatul de naștere și Registrul actelor de stare civilă respectiv, la rubrica TATA.
4. Determinarea domiciliului minorului Y cu mama W.
5. Încasarea pensiei de întreținere pentru minorul Y lunar, după caz, fie în mărime fixă lunar, fie o fracție din salariu(pâtârul poate avea mai mulți copii și cota poate fi diferită)
6. Încasarea cheltuielilor de judecată de la Y.
Serviciile avocațiale le conveniți cu avocatul în condiții de confidențialitate reieșind din circumstanțele cauzei.
De menționat că, în speță Dvs. aveți 2 dosare dacă, nu conveniți cu soțul oficial să desfaceți căsătoria în procedura notarială.
De asemenea, trebuie să înțelegeți că examinarea unui asemenea dosar poate dura în legătură cu faptul că soțul actual este cetățean român și urmează a fi citat legal în România, precum și din cauza faptului că va fi dispusă efectuarea unei expertize genetice.