Doar penal la Curtea de Apel

30 january 2023 35

Buna ziua. In martie 2022 am fost judecat intr-un dosar penal, in cadrul caruia procurorul a cerut sa-mi fie aplicata amnistia, cu conditia ca repar prejudiciul cauzat partii vatamate, iar judecatorul a acceptat. Eu nu am am reparat prejudiciul mentionat si in noiembrie 2022 a avut loc judecata la Curtea de Apel pe acelasi caz, dar eu nu am fost informat, deoarece ma aflam in afara tarii. In decembrie am aflat politie ca au ordin sa ma aduca fortat la Curtea de Apel. Procurorul de caz de la Curtea de Apel mi-a comunicat ca procurorul care a cerut aplicarea amnistiei a contestat la Curtea de Apel hotararea primei instante. Ce mi se poate intampla in acest caz? Daca eu nu am avocat, mi se va oferi unul din oficiu?

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Other violations
  • Other areas

Bună ziua, Andrei!
La examinarea cauzei, din motiv că nu v-ați prezentat la ședință, instanța a dispus aducerea silită a Dvs.
Articolul 199 Codul Penal- Aducerea silită
(1) Aducerea silită constă în aducerea forţată a persoanei la organul de urmărire penală sau la instanţă în cazul în care aceasta, fiind citată, în modul... mai detaliat stabilit de lege, nu s-a prezentat fără motive întemeiate şi nu a informat organul care a citat-o despre imposibilitatea prezentării sale, iar prezenţa ei era necesară.
(2) Este supusă aducerii silite numai persoana participantă la proces, pentru care este obligatorie citarea organului de urmărire penală sau instanţei, şi care:
1) se eschivează de la primirea citaţiei;
2) se ascunde de organul de urmărire penală sau de instanţă;
3) nu are loc permanent de trai.
4) se află în situația reglementată la art. 321 alin. (2) pct. 2).
(3) Aducerea silită se efectuează în baza unei ordonanţe de aducere, eliberate de organul de urmărire penală, sau a încheierii instanţei de judecată.
(4) Persoana nu poate fi supusă aducerii silite în timpul nopţii, cu excepţia cazurilor care nu suferă amînare.

Art. 19 din Legea cu privire la asistenţa juridică garantată de stat prevede că:
1) Au dreptul la asistenţă juridică calificată persoanele specificate la art.6, care:
a) au nevoie de asistenţă juridică pe cauze penale, şi interesele justiţiei o cer, însă nu dispun de suficiente mijloace pentru a plăti acest serviciu.

Astfel, trebuie să faceți dovadă că nu dispuneți de suficiente mijloace financiare pentru a contracta un avocat și să adresați o cerere către instanță să vi se ofere un avocat din oficiu.

31 january 2023