Dosar penal

24 august 2019 156

Buna ziua. Pe data de 11 iulie am avut judecată intr-un dosar penal - am fost oprit la volan in stare de ebrietate. Pedeapsa dispusa de instanta este 200 de ore de munca in folosul comunitaţii. La judecata a fost prezent doar avocatul meu, eu fiind plecat in strainate. Avand in vedere art. 67 alin. 5 CP, ce consecinţe mă aşteaptă dacă revin in Moldova peste 1 an de zile? Pot cumva inlocui orele de muncă cu amendă? Dacă da, ce sumă ar fi? Dacă nu, atunci ce mă aşteaptă pe mine dupa ce revin in ţară?

Jurist comments 2

Download discussion
Andrei Domenco
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Traffic violations
  • Labour law

Buna ziua.

Legislatia R.Moldova nu prevede schimbarea / inlocuirea muncii in folosul comunitatii cu amenda. Conform HOTĂRÎRE Nr. 1643 din 31.12.2003 despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de executare a pedepsei penale sub formă de muncă neremunerată în folosul comunităţii: În cazul în care condamnatul se eschivează cu rea... mai detaliat voinţă sau refuză să execute munca neremunerată în folosul comunităţii, organul de probațiune înaintează în instanţa de judecată un demers referitor la înlocuirea muncii neremunerate cu închisoare. O zi buna.

Munca în folosul comunității nu poate fi aplicată fără acordul dvs, adică, această se aplică doar dacă dvs acceptați, în caz de dezacord se aplică altă pedeapsă ex. amendă.

În caz de eschivare cu rea-voinţă a condamnatului de la munca neremunerată în folosul comunităţii, ea se înlocuieşte cu închisoare, calculîndu-se o zi de închisoare pentru 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii. În acest caz, termenul închisorii poate fi mai mic de 3 luni.

24 august 2019
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Bună ziua!

În cazul în care nu erați în țară și ați aflat abia acum despre existența unei sentințe în privința dosarului în care erați cercetat penal, ați putea încerca depunerea unei cereri de apel, și solicita o pedeapsa mai blândă sub forma de amendă.
Dupa caz, solicitați repunerea în termenul de... mai detaliat declarare a apelului.
De asemenea, schimbați avocatul, altfel faptul ca a-ți aflat despre sentință abia acum nu-l mai puteți invoca, deoarece este mult prea suspect.

Vedeți mai jos dacă va încadrați în condițiile legale prevazute de Codul de Procedură Penală:
Articolul 403. Repunerea în termen a apelului
(1) Apelul declarat după expirarea termenului prevăzut de lege este considerat ca fiind făcut în termen dacă instanţa de apel constată că întîrzierea a fost determinată de motive întemeiate, iar apelul a fost declarat în cel mult 15 zile de la începerea executării pedepsei sau încasării despăgubirilor materiale.
(2) Pînă la soluţionarea repunerii în termen, instanţa de apel poate suspenda executarea hotărîrii.
Articolul 404. Apelul peste termen
(1) Participantul la proces care a lipsit atît la judecarea, cît şi la pronunţarea sentinţei şi nu a fost informat despre adoptarea sentinţei, poate declara apel şi peste termen, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării pedepsei sau încasării despăgubirilor materiale.
(2) Apelul declarat peste termen nu suspendă executarea sentinţei.
(3) Instanţa de apel poate suspenda executarea sentinţei atacate.



Referitor la înlocuirea pedepsei cu una mai blândă urmează a fi întrunite prevederile Codului Penal expuse mai jos.
Articolul 92. Înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă
(1) În privinţa persoanelor care execută pedeapsa cu închisoare pentru săvîrşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave şi grave, instanţa de judecată, ţinînd cont de comportarea lor în timpul executării pedepsei, poate pronunţa o încheiere cu privire la înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă. Totodată, persoana poate fi liberată, în întregime sau parţial, de la pedeapsa complementară.
(2) Înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsă mai blîndă poate fi aplicată numai după ce condamnatul a executat efectiv cel puţin o treime din termenul de pedeapsă pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă şi jumătate din termenul de pedeapsă pentru o infracţiune gravă.
(3) La înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsă mai blîndă, instanţa de judecată poate alege orice pedeapsă mai blîndă, din cele specificate la art.62, în limitele prevăzute pentru fiecare categorie de pedepse.
(4) La înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă, instanţa de judecată îl poate obliga pe condamnat să îndeplinească obligaţiile prevăzute la art.90 alin.(6) în termenul de pedeapsă, la care a fost condamnat, rămas neexecutat.

25 august 2019