Este posibil oare de intocmit un proces verbal, ce presupune o incalcare a codului contraventional rutier a RM, in baza unui permis de conducere ne-preschimbat?

17 march 2018 139

Unei doamne i-a fost intocmit un proces verbal din motiv ca conducea automobilul dotat cu cauciucuri de iarna cu crampoane, la data de 17 martie. Agentul rutier i-a specificat ca ar avea dreptul de a conduce automobilul dat, cu aceste cauciucuri, doar pina la data de 1 martie, conform codului. Procesul verbal i s-a intocmit in baza permisului de conducere ne-preschimbat, in permis este o familie, iar in buletin este deja familie dubla, dupa casatorie, dar buletinul nu a fost solicitat de agentul rutier. Doamna i-a explicat ca nu stia despre specificatia acestui punct din cod. Si cu toate acestea, ca agentul a gasit in baza de date ca permisul doamnei este nul, dupa care a intocmit procesul.

Jurist comments 1

Download discussion
Mihai Guțu
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Business law
  • Other areas

Cel mai probabil, agentul constatator in momentul in care a verificat permisul, a specificat datele din permisul valabil. urmeaza sa verificati procesul verbal intocmit.

Legislatia prevede ca agentul constatator:

a) subpct. 3.1 va include în mod obligatoriu datele persoanei fizice: numele, prenumele, patronimicul;
... mai detaliat b) subpct 3.2 va include în mod obligatoriu locul naşterii, data naşterii, cetăţenia, sexul;
c) subpct 3.3 va include tipul actului de identitate (buletin, pașaport), seria, numărul, eliberat de oficiul, la data, IDNP compus din 13 cifre;

In orice caz, IDNP-ul persoanei nu se schimba in cazul schimbarii numelui de familie.
Deci urmeaza sa verificati exact ce date a introdus agentul constatator in Procesul- verbal.

Conform Codului contraventional Procesul-verbal cu privire la contravenţie trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, domiciliul, ocupaţia persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional, datele din buletinul lui de identitate, iar în cazul persoanei juridice, denumirea, sediul, codul ei fiscal, datele persoanei fizice care o reprezintă;
Totodata, in procesul-verbal nu se admit rectificări, adăugiri, alte modificări.

Drept urmare, neconsemnarea (consemnarea gresita) în procesul-verbal cu privire la contravenţie a datelor şi faptelor indicate la art.443 are ca efect nulitatea acestuia.

Urmeaza sa contestati si sa cereti nulitatea Procesul-verbal in cazul in care datele au fost introduse gresite.

04 april 2018