Executorul a calculat dobanzi exorbitante

06 february 2023 105

Buna ziua. Ceva timp in urma, am luat un credit pe care nu l-am intors la timp. Creditorul m-a dat in judecata, titlul executoriu a ajuns la executor. Ulterior, in decurs de 3 ani am achitat in transe toata suma indicata in hotararea instantei. Dupa ce am incheiat sa achit suma decisa de instanta, creditorul a mai depus o cerere la executor pentru calcularea dobanzii, penalitatii de intarziere, iar executorul a calculat o suma absolut socanta. Cum pot sa contestez incheierea executorului privind calcularea dobanzii mentionate? Are sens sa o fac? Cum imi motivez contestatia? Multumesc.

Jurist comments 5

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Other violations
  • Other areas

Bună ziua!
Articolul 24 din Codul de executare
Calcularea dobînzilor, penalităţilor şi altor sume rezultate din întîrzierea executării

(1) La cererea creditorului, executorul judecătoresc este în drept să calculeze şi să încaseze dobînzile, penalităţile şi alte sume rezultate din întîrzierea executării, în funcţie de rata inflaţiei şi în conformitate cu art. 619... mai detaliat din Codul civil. Cererea privind calcularea sumelor rezultate din întîrzierea executării poate fi depusă doar executorului judecătoresc ce deţine documentul executoriu prin care se stabileşte obligaţia principală, pînă la stingerea acesteia. Sumele menţionate se calculează de la data la care hotărîrea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanţa a devenit exigibilă (scadentă) şi pînă la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă şi durata suspendării procedurii de executare, în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

(2) Încheierea executorului judecătoresc se emite, în condiţiile alin.(1) al prezentului articol, doar la momentul încasării/executării sumei obligaţiei principale. Încheierea respectivă este document executoriu şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la data emiterii. Încheierea respectivă este executorie după devenirea sa definitivă, numai dacă debitorul nu consimte expres asupra executării ei imediate. Competent pentru emiterea şi executarea acestei încheieri este executorul judecătoresc care stabileşte obligaţia principală.

Articolul 161. Persoanele care sînt în drept să conteste actele de executare

(1) Actele de executare întocmite de executorul judecătoresc sau acţiunile/inacţiunea acestuia pot fi contestate de către părţi şi de alţi participanţi la procesul de executare, precum şi de terţii care consideră că prin actele de executare sau acţiunile/inacţiunea executorului judecătoresc le-a fost încălcat un drept recunoscut de lege.
(2) Cererea privind contestarea actelor de executare sau acţiunilor/inacţiunii executorului judecătoresc se înaintează în instanţa de judecată în a cărei rază teritorială se află biroul executorului judecătoresc sau, în cazul municipiului Chişinău, în instanţa de judecată în a cărei circumscripţie camera teritorială a executorilor judecătoreşti a stabilit competenţa teritorială a executorului judecătoresc.

(3) Cererea prevăzută la alin.(2) nu se supune taxei de stat.

07 february 2023
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna seara Oxana, executorul posibil a adat dovadă, că a încălcat legislația penală, DVS puteți apela la viberul meu de pe telefonul +37368669950 și noi vom discuta mai detailiat.

07 february 2023
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other areas

se contestă în instanța de judecată, pârât e creditorul, executorul judecătoresc este intervenient...........de menționat că art.619 Cod Civil este indicat conform redacției Codului Civil de până la 01.03.2019....deci, trebuie de găsit prevederile corespunzătoare din Codul Civil conform modificărilor în vigoare din 01 martie 2019..........ca să știi cum să motivezi... mai detaliat contestația, trebuie de stabilit ce sume de bani a încasat instanța de judecată, cu ce titlu au fost încasate, prevederile actuale din Codul Civil care spun ce sume pot fi încasate ca efect al întârzierii executării hotărârii și în ce mărime, la ce sume nu se pot calcula dobânzi, cât și prevederile legii privind contractele de credit pentru consumatori care conține unele prevederi importante de care trebuie să țină cont inclusiv executorul judecătoresc..........trebuie de știut ce indică încheierea executorului judecătoresc ca să poți aprecia legalitatea ei.........

07 february 2023
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other areas

Articolul 942. Dobînda de întîrziere în executarea obligațiilor pecuniare

(1) În cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadență, creditorul are dreptul la dobîndă de întîrziere pentru suma respectivă din data imediat următoare scadenței plății pînă la data în care s-a efectuat plata, la rata prevăzută la... mai detaliat alin. (2) ori la o altă rată prevăzută de dispozițiile legale speciale.

(2) Rata dobînzii de întîrziere este egală cu rata prevăzută la art. 874 plus 5 puncte procentuale pe an, în cazul în care debitorul este un consumator, sau 9 puncte procentuale pe an, în celelalte cazuri. Cu toate acestea, dacă înainte de scadență obligația pecuniară era purtătoare de dobîndă prevăzută de contract, în scopul determinării ratei dobînzii de întîrziere, creditorul poate înlocui rata prevăzută la art. 874 cu rata dobînzii prevăzute de contract.

(3) Debitorul consumator are dreptul să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întîrzierii plății este mai mic decît rata legală a dobînzii de întîrziere.

(4) În cazul în care s-a stipulat o clauză penală, creditorul poate să ceară, la alegere, fie dobînda de întîrziere calculată conform dispozițiilor prezentului articol, fie penalitatea pentru întîrziere. De asemenea, creditorul poate cere despăgubiri pentru prejudiciul cauzat în partea neacoperită de dobînda de întîrziere.

(5) Pe perioada în care suma de bani nu este plătită la scadență cu justificare, debitorul datorează doar dobînda de întîrziere la rata prevăzută la art. 874. Debitorul consumator nu datorează asemenea dobîndă de întîrziere.

(6) Orice clauza contrară dispozițiilor prezentului articol în detrimentul consumatorului este lovită de nulitate absolută.

Articolul 943. Anatocismul și capitalizarea

(1) Dobînda, dobînda de întîrziere sau, după caz, penalitatea se calculează numai asupra sumei de bază a obligației pecuniare (capitalului).

(2) Cu toate acestea, dobînzile se pot capitaliza și pot produce dobînzi dacă s-a prevăzut expres, dar numai pentru dobînzi scadente cel puțin 12 luni.

(3) Dobînda de întîrziere sau, după caz, penalitatea nu se poate capitaliza.

(4) Orice clauză contrară dispozițiilor prezentului articol este lovită de nulitate absolută.

Cu toate acestea, prin contractul de cont curent sau de depozit ori de alt cont de plăți se poate deroga de la dispozițiile prezentului articol.

07 february 2023
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other areas

(7) Se interzice:

a) aplicarea ratei dobânzii de credit anuale specificate în contractul de credit dacă aceasta depășește 50%, iar toate celelalte plăți aferente (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată), cu excepția dobânzii, pe o zi de credit depășesc 0,04% din valoarea totală a creditului;

b)... mai detaliat stabilirea costului total al creditului (care include dobânzi, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată) mai mare decât valoarea debursată conform contractului respectiv (sau valoarea de intrare a bunului în contractul de leasing financiar), credit care nu este destinat achiziționării, construcției sau renovării (modernizării) unei locuințe garantate cu un bun imobil în vederea asigurării obligației de plată a creditului respectiv.

07 february 2023