Imprumut de bani la procente

22 november 2018 59

Am luat un imprumut de bani incepand cu 1.000 euro si am ajuns treptat la 8.000 euro, la 20% lunar. Banii pe care i-am trimis inapoi erau considerati numai ca dobanda imprumutului. Mi-a ramas chitanta de la transferul a doar 5.600 euro, celelalte chitante au fost aruncate. Persoana care mi-a acordat acest imprumutul a impartit procentul imprumutului in doua parti: 4.000 la inceputul lunii si altii 4.000 pe data de 18. Daca nu se platea la timp procentul sumei de 4.000 era impartita la 30 zile. Adica 800÷30=26 euro se platea pe zi. Nu reusesc sa achit acest procent mare. Persoana ma ameninta ca ma da in judecata si voi ramane fara apartament. Are dreptul sa faca asa ceva? Si cum trebuie sa procedez mai departe.

Lawyer comments 2

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law

20% lunar înseamnă 240% anual- o dobanda prea mare, care eventual poate fi contestată în judecată, pentru a fi redusă.
Trebuie de văzut contractul care îl aveti, trebuie de calculat ce sume ati achitat. Daca ati transmis anterior prin Banca, si chitantele nu le-ați pastrat, informatia poate fi solicitata de la... mai detaliat bancă, prin intermediul instantei de judecata.
În general, imprumutul trebuie restituit, plus o dobândă mai mica (trebuie calculat).
Creditorul poate sa va dea in judecata, iar acolo si Dvs puteti depune o cerere reconventionala prin care sa solicitati micsorarea dobanzii.
Daca creditorul va avea o hotărâre judecătorească, atunci ea poate fi pus in executare la executorul judecătoresc, care poate urmari bunurile Dvs.
Pentru asistență suplimentara si examinarea actelor, puteti sa ma contactati la adresa de e-mail indicata in profil.

23 november 2018
Vitalie Onofrei
  • Advocate
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law

Buna ziua,
In caz de penalitate excesiva, aceasta poate fi redisa, mai ales daca se adreseaza in judecata.
Ați putea invoca art 630. Reducerea clauzei penale
(1) În cazuri excepţionale, luîndu-se în considerare toate împrejurările, instanţa de judecată poate dispune reducerea clauzei penale disproporţionat de mari. La reducerea clauzei penale, trebuie să se... mai detaliat ţină cont nu numai de interesele patrimoniale, ci şi de alte interese, ocrotite prin lege, ale creditorului.
(2) Nu se admite reducerea penalităţii în cazul în care aceasta a fost plătită.

Totuși, pentru sumele sus numite, nu este corespunzatoare evacuarea din apartament, astfel, pentru inceput in cazul unei eventuale hotariri, vor fi aplicate sechestru pe bunuri mobile și imobile cit si interdicții
Sigur toate acestea durează in timp si maresc cheltuielile, acestea fii d puse pe seama d-stră.

Cel mai bine duceți tratative cu creditorul, in asa fel o sa demonstrați buna credință, este salutabil.

25 november 2018