Bună ziua, vreau să deschid o afacere ce ține de comercializarea produselor, mai exact hainelor și a încălțămintei. Marfa va fi comandată online. Am următoarele întrebări:
1. De ce acte am nevoie și care este procedura de înregistrare a persoanei juridice pentru a începe activitatea?
2. Dacă marfa este procurată online, este suficient factura de cumpărare sau mai e nevoie de acte suplimentare?
3. Ce taxe trebuie achitate la înregistrare și în prima jumătate de an de la începerea activității?
4. Este nevoie de un avocat pentru a aranja toată partea juridică sau se poate de făcut totul de sinestătător.
5. Dacă mai sunt detalii pe care nu le-am specificat aș fi recunoscătoare să le adăugați.
Mulțumesc anticipat de receptivitate și aștept răspuns.
Cristian Papanaga
1. Aveți posibilitatea de a fonda o întreprindere individuală sau un SRL cu un asociat unic. Din punct de vedere al răspunderii, contabilității și alte aspecte, recomandăm înființarea unui SRL.
Pentru înregistrarea srl-ului, trebuie să stabiliți:
- obiectul de activitate. Puteți selecta mai multe activități care să nu fie în incopatibilitate, http://www.justice.gov.md/file/Centrul%20de%20armonizare%20a%20legislatiei/Baza%20de%20date/Materiale%202009/Acte/P%20CAEM,%20Rev.%202/Proiectul%20CAEM%20Rev.%202.PDF
- stabilirea capitalului social,... mai detaliat sediului, denumirea societății, desemnarea Administratorului (puteți fi dvs.). Capitalul social poate fi si 1 leu. Recomandăm nu mai puțin de 1000 lei. Sediul nu este neapărat să fie proprietatea dvs.
- înregistrarea societății se face la Agenția Servicii Publice, departamentul înregistrare și licențiere a unităților de drept, cu prezentarea buletinului de identitate și a delcarațiilor privind specimenul de semnătură și a consimământului privind prelucrarea datelor cu caracter personal. http://www.asp.gov.md/ro/servicii-de-inregistrare
- Obțineți decizia de înregistrare, extrasul, statutul, ștampila (adeverința ștampilei), înștiințarea privind luarea la evidență.
- Deschiderea contului / conturilor în bancă se efectuează în baza documentelor ce confirm constituirea srl-ului, ordinului de numire a contabilului și documentele de identitate a adminstratorului, contabilului-șef și a beneficiarului efectiv.
- După ce se activează conturile în bancă semnați contractul de locațiune (să fie indicat nr. cadastral, dacă este pe un termen mai mare de 3 ani se înregistrează la Agneția Servicii Publice, serviciul cadastral). În termen de 60 de zile urmează să înregistrați subdiviziunea în temeiul contractului de locațiune, la organul fiscal teritorial unde este sediul dmn., în caz contrar se aplică amendă.
- Pentru a putea comercializa, trebuie să notificați adiministrația publică locală privind inițierea activității de comerț (Primăria, departamentul comerț).
- Se recomandă înregistrarea la FISCSERVINFORM.
2. Facturile fiscale și contractul/contractele în original.
3. Societatea se înregistrează în 24 de ore ( aproximativ 1800 lei), sau 4 ore ( aproximativ 5500 lei), taxa pentru notificare 100 lei, taxa pentru amplasarea unității comerciale, dacă nu aveți angajați taxa de amenajare nu se achită ( dacă sunt atunci poate fi de exemplu 80 lei anual dacă desfășurați activitatea în Chișinău), locațiune ( 10% se reține de la pers. fizică, de la pers. juridică nu se reține) etc.
4. Pentru a fi sigură că sunt respectate toate cerințele legale privind desfășurarea activității propuse este reocmandabil să apelați la un jurisconsult și contabil.
5. Baftă!