Marire capital social SRL cu refuzul unuia dintre asociati

10 april 2023 3

Buna ziua. In cadrul unei companii (SRL) unul din asociati (asociatul A) doreste sa investeasca in SRL o suma considerabila (prin marirea capitalului social al intreprinderii) pentru a dezvolta un nou proiect in cadrul SRL. Decizia de mai sus este sustinuta de alti asociati care impreuna cu asociatul A detin 65% din capitalul social al SRL. Acesta decizie ar duce la marirea cotei asociatului A si diminuarea cotelor celorlaltor asociati, astfel incat asociatul A in final ar detine peste 50%+1 din SRL. Aceasta decizie nu-i obliga pe ceilalti asociati sa faca investitii. Un alt asociat (asociatul B) care controleaza restul de 35% din SRL se opune deciziei de mai sus. Poate asociatul B, fiind minoritar, sablocheze decizia de mai sus. chiar daca aceasta decizie nu il obliga sa aduca aport material suplimentar in SRL? Mentionez ca statutul intreprinderii nu include clauze suplimentare fata de reglementarile continute in Legea Nr. 135 privind SRL.

Lawyer comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Bună ziua Nicolae.
Pentru a majora capitalul social trebuie să înregistraţi modificări în actul de constituire, pentru aceasta, AGA trebuie să voteze cu 3/4 (75%) pentru. Respectiv în speţa Dumneavoastră persoana care deţine 35% poate bloca intenţia celorlalţi asociaţi de a majora capitalul social.

LEGEA Nr. 135 din 14-06-2007
privind societăţile cu... mai detaliat răspundere limitată

Articolul 33. Majorarea capitalului social

(1) Majorarea capitalului social al societăţii se admite numai după vărsarea integrală a aporturilor subscrise.
(2) Capitalul social se va majora prin :

a) mărirea proporţională a părţilor sociale din contul profitului net al societăţii sau din mijloacele capitalului de rezervă şi/sau alte surse;

b) vărsarea aporturilor suplimentare de către asociaţi şi/sau de către terţii care au devenit asociaţi.

(3) Majorarea capitalului social din contul vărsării unor noi aporturi se efectuează cu respectarea prevederilor art.24 alin. (6).

(31) La majorarea capitalului social, aportul în natură se varsă în termenul stabilit de adunarea generală, dar nu mai tîrziu de 60 de zile de la adoptarea hotărîrii de majorare a capitalului social.

(4) Înregistrarea modificărilor actului de constituire a societăţii în Registrul de stat al persoanelor juridice în cazul majorării capitalului social se efectuează după vărsarea efectivă a aporturilor.

Articolul 58. Adoptarea hotărîrilor adunării generală a asociaţilor

(1) Hotărîrile adunării generale a asociaţilor se adoptă:
2) cu cel puţin trei pătrimi din voturile tuturor asociaţilor societăţii dacă statutul acesteia nu prevede un număr mai mare de voturi pentru:

a) modificarea şi completarea actului de constituire;

10 april 2023