Neonorarea obligatiunilor contractuale de catre compania de constructii

01 july 2017 13

Am incheiat contract de investitii in constructia apartamentului, cu termen de dare in exploatare martie 2015, care nu a fost inregistrat la notar si cadastru cu un program de achitare in rate a costului apartamentului, care conform anexei la contract a fost achitat integral conform termenilor stabiliti. Ceea ce contravine legii cu privire la cadastru, prin care compania a perceput platile ilegal. Dupa achitarea integrala, a fost perfectat un alt contract care a fost inregistrat la notar si cadastru, in care era scris ca plata intr-o singura rata e cu data de 25 noiembrie 2015, iar termenul de dare in exploatare e decembrie 2015. In contract este clar stipulat ca compania de constructii se obliga sa dea apartamentul in proprietate la aceasta data. Ceea ce nu s-a intamplat. Compania nu si-a onorat obligatiunile. Din aceasta cauza, in toata aceasta perioada de intarzieri, am suportat cheltuieli suplimentare de locatiune a unui apartament. In august 2016, compania a verificat ca platile sunt efectuate integral si am incheiat un act de primire-predare in posesie si folosinta. Conform contractului, apartamentul trebuia sa fie conectat la gaz, insa la momentul respectiv, nu era nici cazan de gaz, nici contor de gaz, fapt care l-am mentionat in actul de primire-predare. Pentru a nu mai avea cheltuieli suplimentare cu chiria, si datorita faptului ca compania a promis conexiunea la gaz in octombrie 2016, adika la inceperea sezonului de incalzire am facut reparatie si am inceput sa locuiesc in apartamentul respectiv. Blocul nu era dat in exploatare, desigur. Instalarea contorului de gaz si conexiunea la gaz au avut loc in ianuarie 2017. Tot acest timp, am locuit in frig, cu toate ca prevederile si obligatiile contractuale prevad alti termeni si conditii. Prima intrebare e daca sunt in drept sa obtin prejudicii materiale si morale in legatura cu nerespectarea conditiilor contractuale de catre compania de constructii?
In afara de acestea, in toata aceasta perioada nu am avut posibilitatea sa perfectez dreptul de proprietate din cauza companiei.
Totodata, in contract, este mentionat ca in cazul aparitiei unui surplus in suprafata, clientul achita diferenta in acelasi timp cu achitarea ultimei sume, rate, conform anexei la contract, care conform ultimului contract era noiembrie 2015. La momentul ultimei achitari si nici la semnarea actului de primire-predare in posesie si folosinta, compania nu mi-a cerut alte plati. Acum, dupa 1 an si 6 luni de intarziere si nerespectare a obligatiunilor contractuale, compania imi afirma ca am un surplus mic de suprafata si ma santajeaza ca daca nu il achit, nu imi dau actele necesare pentru perfectarea dreptului de proprietate. Cat de legal este acest lucru daca in contractul elaborat tot de catre companie este scris clar ca surplusul de suprafata se achita odata cu efectuarea ultimei plati conform anexei la contract, noiembrie 2015.
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns.

Lawyer comments 1

Download discussion
Octavian Cazac
  • Advocate
  • Civil law
  • Business law
  • Real estate law

1. Cu siguranță aveți dreptul la repararea prejudiciului cauzat prin întârziere. Atât ca chirie pentru a vă asigura cu o altă locuință (prejudiciu patrimonial), cât și incomoditățile privind întârziere și privind lipsurile construcției transmise (prejudiciu moral). Puteți înainta o pretenție către firma de construcție, determinând ce sume pretindenți. ... mai detaliat Poate ajungeți la un compromis. Dacă nu, va trebui să-i acționați în instanța de judecată.
2. Dacă aveți clauza privind mărirea prețului din cauza măririi suprafeței, trebuie să o respectați. Deoarece aceasta clauză este una standard (nu ați negociat-o, ci va fost impusă) ați putea încerca să scrieți plângere la Agenția privind Protecția Consumatorilor ei să examineze dacă clauza este abuzivă în sensul Legii privind clauzele abuzive în contractele de consumator. Dacă clauza e abuzivă, nu trebuie să plătiți. Personal, am dubii că clauza e abuzivă, fiindcă, totuși, ați primit o suprafață mai mare, iar valoarea apartamentul e mai mare din acest motiv.
Firma de construcție are dreptul să rețină documentele (să nu vă transmită proprietatea) conform art. 705 alin. (1) Cod civil, însă acest refuz trebuie să fie proporțional și cu bună-credință (alin.(2)). Se pare că în cazul dvs firma nemotivat refuză transmiterea proprietății întregului apartament pentru o sumă nesemnificativă. Din nou, le puteți scrie asta într-o pretenție, iar în caz că nu ajungeți la un compromis, să vă adresați în judecată.

02 july 2017