Bună ziua! Am săvârșit un furt într-un magazin în suma de 900 lei. Mi-am recunoscut vina și le-am explicat de ce am facut acest pas (prima dată în viață). Am fost chemată la poliție unde am dat explicații. și anume cresc singură un copil în vânrstă de 6 luni (soțul a decedat), nu muncesc, ajutor nu am de nicăieri. Am fost nevoită să fur pentru a-mi hrăni copilul. Spuneți-mi, vă rog, ce pedeapsa voi primi pentru fapta descrisă? Este posibil ca în situația mea pedeapsa să se limitere la avertisment sau amendă?
Mihail Grigoraş
Buna Dana, la noi în țară pentru furt mai mare de 500 lei poți fi trasă la răspundere penală, conform Codului penal. Tot depinde de poșiție, ei trebuie să intre în situația DVS, tot conform codului penașm administratorul magazinului e în drept să vă ierte așa ceva, și să se... mai detaliat împace cu DVS așa e prevăzut în Codul penal Articolul 186. Furtul
(1) Furtul, adică sustragerea pe ascuns a bunurilor altei persoane,
se pedepseşte cu amendă în mărime pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani. ȘI Articolul 109. Împăcarea
(1) Împăcarea este actul de înlăturare a răspunderii penale pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă, iar în cazul minorilor, şi pentru o infracţiune gravă infracţiuni prevăzute la capitolele II – VI, la art.264 alin.(1) din Partea specială, precum şi în cazurile prevăzute de procedura penală, dacă persoana nu are antecedente penale pentru infracţiuni similare comise cu intenţie sau dacă în privinţa sa nu a mai fost dispusă încetarea procesului penal, ca rezultat al împăcării, pentru infracţiuni similare comise cu intenție în ultimii cinci ani.
(2) Împăcarea este personală şi produce efecte juridice din momentul pornirii urmăririi penale şi pînă la retragerea completului de judecată pentru deliberare.
(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrînsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(4) Împăcarea nu se aplică în cazul persoanelor care au săvîrşit asupra minorilor infracţiuni prevăzute la art. 171-1751, 201, 206, 208, 2081 şi 2082.
Credcă magazinul n-a sărăcit.