Pensia alimentară pentru copii din afara căsătoriei

18 november 2020 276

Buna ziua. Am doi copii, de 3 și respectiv 4 ani. Il pot obliga pe tatăl copiilor mei sa achite pensia alimentara, daca nu am fost căsătoriți, dar el este înscris în certificatele de naștere ale copiilor?

Lawyer comments 1

Download discussion
Nicolae Ilco (Calin)
  • Paralegal
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other violations

Salutare

Conform alin. 1, art. 58, Codul Familiei:

Articolul 58. Drepturile şi obligaţiile părinţilor
(1) Părinţii au drepturi şi obligaţii egale faţă de copii, indiferent de faptul dacă copiii sînt născuţi în căsătorie sau în afara ei, dacă locuiesc împreună cu... mai detaliat părinţii sau separat.

Conform art. 74:

Articolul 74. Obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii
(1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
(2) Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă.
(3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

Deci, dacă celălalt părinte nu-și onorează obligația de întreținere benevol, atunci acționați prin judecată, dacă nu aveți suficiente mijloace pentru un avocat, adresați-vă către CNAJGS.

Contacte: https://cnajgs.md/ro/bmn/page/contacte

Servus

18 november 2020