Pensie alimentara

18 january 2019 54

Buna! Am divorțat în 2008, copilul este in custodia mea. Tatăl nu s-a prezentat la procesul de divorț, pensia alimentara pe vremea aceea s-a stabilit la 160 RON, dat fiind faptul că el nu lucra in acel moment. Din 2008 e plecat in italia si in toti acesti ani a trimis pensia la început doar cand vroia. In ultimii 5 ani a trimis doar de 6 ori cate 50, 100 euro. Dupa o discuție cu mine, începând din septembrie 2018, a început să trimita cate 100 euro. Intrebarea mea este: daca il dau pentru mărire de pensie, se calculează 25% din venitul lui din țara unde lucrează sau 25% din minimul din România? Si pot sa cer sa imi plateasca si din urmă pe anii in care nu a plătit deloc? Multumesc!

Jurist comments 1

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Advocate
  • Civil law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law

Buna ziua,
Solicitarea de majorare a pensiei alimentare depinde de mai mulți factori, anume posibilitatea de plată cit și cheltuielile suportate
Reieșind ind Codul Familiei din RM
Articolul 75. Cuantumul pensiei de întreţinere încasate pentru copilul minor.
(1) Pensia... mai detaliat de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 - pentru un copil, 1/3 - pentru 2 copii şi 1/2 - pentru 3 şi mai mulţi copii.
(2) Cuantumul cotelor stabilite la alin.(1) poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante.
(3) În cazul în care unii copii rămîn cu un părinte, iar alţii - cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă, determinată conform art.76.
Articolul 76. Încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor într-o sumă bănească fixă
(1) În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.
(2) Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin. (1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului.
Cit priveste minima sau maxima din RO, dresațivă in RO la un jurist cu această întrebare.

18 january 2019