HomeAnswersPlecarea peste hotare a copilului minor
Plecarea peste hotare a copilului minor
21 february 201856
Fiodor
Plecarea peste hotare a copilului minor (pe ce articol de referință)?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Bună ziua,
În cazul în care copilul merge peste hotare pentru vizita de scurt timp este suficient ca acesta să fie însoțit de către un părinte. În cazul în care pleacă în scopul stabilirii cu traiul permanent este necesară o declarație de la celalalt părinte în care se indica țara și...mai detaliatscopurile cu care pleacă. Declarația se face la notar.
In cazul în care minorul urmează să părăsească teritoriul RM fiind însoțit de o terță persană, părinții urmează să meargă la autoritatea tutelara care va emite o decizie/dispoziție prin care se împuternicite acea persană.
Legea cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova Nr. 269 din 1994:
Articolul 1. Dreptul de ieşire şi intrare în Republica Moldova
(2) Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat...mai detaliatprin declaraţie de către reprezentantul legal a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie.
(3) Minorii (elevii şi studenţii) care au împlinit vîrsta de 14 ani şi sînt înmatriculaţi la studii în instituţii de învăţămînt din alte state, la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituţia de învăţămînt respectivă şi declaraţia eliberată de unul dintre părinţi, autentificată notarial, care conţine consimţămîntul acestuia pentru ieşirea şi intrarea minorului în Republica Moldova, cu indicarea ţării de destinaţie, scopului călătoriei, perioadei de aflare a minorului în ţara de destinaţie, iar în cazul altor reprezentanţi legali – consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare. Declaraţia este valabilă pe o perioadă de un an de studii.
(4) În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali – consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.
Igor Brinișter
Bună ziua,
În cazul în care copilul merge peste hotare pentru vizita de scurt timp este suficient ca acesta să fie însoțit de către un părinte. În cazul în care pleacă în scopul stabilirii cu traiul permanent este necesară o declarație de la celalalt părinte în care se indica țara și... mai detaliat scopurile cu care pleacă. Declarația se face la notar.
In cazul în care minorul urmează să părăsească teritoriul RM fiind însoțit de o terță persană, părinții urmează să meargă la autoritatea tutelara care va emite o decizie/dispoziție prin care se împuternicite acea persană.